Асоціація між споживанням йогурту та отриманням достатнього рівня корисних поживних речовин

23 лютого 2021
914
Резюме

Наведено огляд результатів дослідження, в якому оцінювали асоціацію між споживанням йогурту та достатнім рівнем корисних поживних речовин, якістю дієти та масою тіла серед американських дітей та дорослих

Актуальність

Ферментовані продукти протягом багатьох років відігравали важливу роль у раціоні здорової людини, що пов’язано з їх корисними властивостями [1]. Йогурт — це напівтвердий продукт харчування, що виробляється молочнокислими бактеріями Lactobacillus bulgaricus та Streptococcus thermophilus. Подібно до інших ферментованих продуктів виробництво йогурту значно зросло у  1995–2019 рр., що свідчить про зростання його споживання у популяції [2]. З огляду на ці дані наявна необхідність  вивчення впливу йогурту на показники здоров’я як у дорослих, так і у дітей. З цією метою проведено дослідження, в якому оцінювали асоціацію між споживанням йогурту та достатнім рівнем корисних поживних речовин, якістю дієти та масою тіла серед американських дітей та дорослих [3].

Методи та результати дослідження

Використано дані 8 досліджень Національного обстеження здоров’я та харчування (NHANES), які тривали у 2001–2016 рр. Загальна вибірка учасників становила 65 799 тис. осіб віком >2 років. Споживачами йогурту визнані особи, які споживають будь-яку кількість йогурту протягом 24 год. Звичайне споживання поживних речовин визначали за допомогою методу Національного інституту раку, а якість дієти розраховували за оцінками Індексу здорового харчування-2015 (USDA Healthy Eating Index-2015 — HEI-2015) після коригування даних для демографічних факторів та факторів способу життя.

Результати дослідження продемонстрували, що близько 6,4% дітей та 5,5% дорослих осіб споживають йогурт на рівні 150±3 та 182±3 г/добу відповідно. Серед споживачів йогурту відзначали вищу якість дієти (на 10,3 та 15,2% вищі показники HEI-2015 для дітей та дорослих відповідно) та вищий рівень споживання клітковини, кальцію, магнію, вітаміну D та калію. Крім того, у групі споживання йогурту більша частка населення відповідала рекомендованим нормам споживання кальцію, магнію та калію, ніж в осіб, які не вживали йогурту. Також споживання йогурту асоціювалося з меншою масою тіла, нижчим індексом маси тіла та на 23% нижчим ризиком ожиріння для дорослих осіб.

Висновок

Це перше дослідження, в якому оцінювали асоціацію між споживанням йогурту та достатнім рівнем поживних речовин. Результати цього дослідження продемонстрували, що споживання ферментованих продуктів, зокрема йогурту, асоційоване з більшим споживанням поживних речовин, достатнім рівнем корисних поживних речовин та кращою якістю дієти серед дітей і дорослих. Крім того, споживання йогурту асоціювалося з меншою масою тіла та індексом маси тіла серед дорослих осіб.

Нагадуємо, що результати нещодавнього дослідження продемонстрували, що ожиріння є ключовою причиною смерті в Англії та Шотландії.

  1. Hutkins, R.W. (2018) Microbiology and Technology of Fermented Foods, 2nd ed.; Wiley, Hoboken, NJ, USA.
  2. FDA (2013) Yogurt. 21 CFR 131.200, Code of Federal Regulations; US Department of Health and Human Services: Washington, DC, USA.
  3. Cifelli C.J., Agarwal S., Fulgoni 3rd V.L. (2020) Association of Yogurt Consumption with Nutrient Intakes, Nutrient Adequacy, and Diet Quality in American Children and Adults. Nutrients, 12(11): 3435. doi: 10.3390/nu12113435.

Анна Хиць,
Редакція журналу «Український медичний часопис»