В Україні за ініціативою дружини Президента Володимира Зеленського Олени розпочалася реформа шкільного харчування. З 1 січня в усіх українських школах і садочках розпочали готувати за новими правилами та рецептами. Технологічні карти для оновленого шкільного меню розробляв експерт у кулінарії Євген Клопотенко з командою. Основні зміни норм харчування полягають в обмеженні кількості солі та цукру, жирів рослинного та тваринного походження, збільшення кількості соків. Нові харчові норми передбачають зменшення споживання хліба та картоплі, натомість збільшення споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових. З нових норм виключені ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби. За словами Віктора Ляшка, міністра охорони здоров’я, утвердження нового шкільного меню має стратегічне значення для здоров’я нації та зниження серцево-судинної та метаболічної коморбідності. Усі зміни системи шкільного харчування відповідають рекомендаціям Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо принципів здорового харчування, а також базуються на фізіологічних потребах дітей в основних харчових речовинах та енергії.
Ю.В. Жарікова
Редакція журналу «Український медичний часопис»