В Україні внаслідок отруєння грибами з початку року постраждали 35 осіб

10 червня 2021 о 14:11
668
Спеціальності :

За 5 міс поточного року в Україні зареєстрували 19 випадків отруєння дикорослими грибами, унаслідок яких постраждало 35 осіб, з них 12 дітей. Унаслідок отруєнь померли 1 дорослий і 2 дитини.

Зокрема, найбільше постраждалих від отруєння дикорослими грибами — 9 осіб, у тому числі 3 дітей — зареєстрували в Одеській обл.

У Вінницькій обл. зафіксовано 4 випадки, постраждали 4 особи, у тому числі 1 дитина.  У Дніпропетровській обл. зареєстрували 3 випадки, постраждали 3 особи. У Запорізькій  обл. — 2 випадки, постраждали 2 особи, з них 1 дитина, у Чернівецькій обл. — 2 випадки, постраждало 5 осіб.

По одному випадку отруєння дикорослими грибами зареєстрували у Херсонській (постраждали 2 особи, з них 1 дитина), Хмельницькій (3 особи, з них 1 дитина), Полтавській (1 дитина), Київській (постраждала та померла 1 особа) і Чернігівській (постраждали 5 осіб, у тому числі 4 дитини, 2 з них померли) областях.

Центр громадського здоров’я нагадує правила збирання та споживання грибів:

  • найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;
  • не купувати гриби на стихійних ринках;
  • уважно оглядати гриби, звертати увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
  • збирати лише добре знайомі гриби, за найменшого сумніву одразу викинути гриб — не залишати його поряд з іншими;
  • не брати занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
  • не збирати гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
  • не збирати гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає — віддає воду і підвищує концентрацію токсинів;
  • не куштувати сирі гриби;
  • удома ще раз ретельно перевірити гриби — усі сумнівні треба відкинути;
  • готувати гриби протягом першої доби після збирання;
  • варити гриби не менше 3 разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
  • зберігати страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та особам літнього віку. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей віком до 12 років.

Докладніше про ознаки отруєння, першу допомогу, а також перелік отруйних грибів — у брошурі «Небезпечні гриби. Що варто знати»

Редакція журналу «Український медичний часопис»
за матеріалами phc.org.ua