За 5 міс поточного року в Україні зареєстрували 19 випадків отруєння дикорослими грибами, унаслідок яких постраждало 35 осіб, з них 12 дітей. Унаслідок отруєнь померли 1 дорослий і 2 дитини.
Зокрема, найбільше постраждалих від отруєння дикорослими грибами — 9 осіб, у тому числі 3 дітей — зареєстрували в Одеській обл.
У Вінницькій обл. зафіксовано 4 випадки, постраждали 4 особи, у тому числі 1 дитина. У Дніпропетровській обл. зареєстрували 3 випадки, постраждали 3 особи. У Запорізькій обл. — 2 випадки, постраждали 2 особи, з них 1 дитина, у Чернівецькій обл. — 2 випадки, постраждало 5 осіб.
По одному випадку отруєння дикорослими грибами зареєстрували у Херсонській (постраждали 2 особи, з них 1 дитина), Хмельницькій (3 особи, з них 1 дитина), Полтавській (1 дитина), Київській (постраждала та померла 1 особа) і Чернігівській (постраждали 5 осіб, у тому числі 4 дитини, 2 з них померли) областях.
Центр громадського здоров’я нагадує правила збирання та споживання грибів:
- найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;
- не купувати гриби на стихійних ринках;
- уважно оглядати гриби, звертати увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
- збирати лише добре знайомі гриби, за найменшого сумніву одразу викинути гриб — не залишати його поряд з іншими;
- не брати занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
- не збирати гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
- не збирати гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає — віддає воду і підвищує концентрацію токсинів;
- не куштувати сирі гриби;
- удома ще раз ретельно перевірити гриби — усі сумнівні треба відкинути;
- готувати гриби протягом першої доби після збирання;
- варити гриби не менше 3 разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
- зберігати страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та особам літнього віку. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей віком до 12 років.
Докладніше про ознаки отруєння, першу допомогу, а також перелік отруйних грибів — у брошурі «Небезпечні гриби. Що варто знати»
Редакція журналу «Український медичний часопис»
за матеріалами phc.org.ua