За оперативним повідомленням Чернівецького обласного лабораторного центру, упродовж 2 червня 2021 р. до закладів первинної медико-санітарної допомоги Вижницького району звернулося 13 дітей і двоє дорослих. Усі захворілі діти відвідують один заклад дошкільної освіти у с. Іспас Вижницького району Чернівецької обл., а дорослі — вихователі цього закладу.
Усі захворілі скаржилися на підвищення температури тіла в межах 37–38 °С, нудоту, блювання та діарею. Наразі вони отримують амбулаторне лікування. Попередній діагноз — гострий гастроентероколіт.
Чернівецький обласний лабораторний центр спільно з Держпродспоживслужбою невідкладно розпочали епідеміологічне розслідування та проведення протиепідемічних заходів.
У ході епідеміологічного розслідування проведено опитування працівників їдальні та батьків хворих дітей, обстеження їдальні, відібрані харчові продукти на бактеріологічне дослідження, питна вода на бактеріологічне, фізико-хімічне дослідження, змиви з об’єктів довкілля. Проведено бактеріологічне обстеження працівників їдальні на носійство патогенної мікрофлори кишкової групи. Проведено заключну дезінфекцію.
За даними опитування вихователів та батьків, ознаки гострих кишкових інфекцій відмічено у 29 дітей, зокрема й тих, батьки яких за медичною допомогою не зверталися.
Проведення профілактичних, протиепідемічних заходів, лабораторних досліджень продовжується.
Нагадаємо, щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, та дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі.
Підтримуйте чистоту:
- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
- мийте руки після відвідування туалету;
- вимийте і продезинфікуйте всі поверхи і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
- захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
Відокремлюйте сиру їжу від готової:
- відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів;
- для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами й обробними дошками;
- зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
Ретельно готуйте їжу:
- ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти;
- доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при щонайменше 70 °С;
- сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим;
- ретельно підігрівайте приготовану їжу.
Зберігайте їжу при безпечній температурі:
- не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 год;
- зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подачі до столу;
- не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
- не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.
Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
- використовуйте чисту або очищену воду;
- обирайте свіжі і незіпсовані продукти;
- ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими;
- не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
Редакція журналу «Український медичний часопис»
за матеріалами phc.org.ua