Дефіцит вітаміну D: які ризики для дітей?

10 листопада 2020 о 11:24
970

Актуальність

Незбалансоване харчування — глобальна проблема охорони здоров’я, що стосується понад 2 млрд осіб в усьому світі. Дефіцит вітаміну D (вітD) є найпоширенішим дефіцитом у всьому світі, поширеність якого найбільша серед дитячої популяції. Так, за оцінками дефіцит вітD вражає понад 80% дітей у розвинених країнах. Крім того, підвищений ризик розвитку дефіциту вітD наявний не лише серед дітей, а й серед вагітних, людей похилого віку та осіб з обмеженим перебуванням під сонячним світлом. Однією з основних проблем охорони здоров’я, пов’язаної з дефіцитом вітD, є те, що відсутні продукти, багаті природним вітD, адже харчові добавки мають нижчу ефективність щодо засвоєння, вищу вартість порівняно із продуктами харчування.

Недостатнє споживання вітD є проблемою громадського здоров’я, яку потенційно можна усунути, рекомендуючи вживати продукти, збагачені вітD. Проведено дослідження в якому оцінювали ефективність споживання продуктів, збагачених вітD (молоко, крупи, соки, хліб, йогурт і сир), порівняно зі споживанням звичайних продуктів серед дітей віком 1–18 років.

Методи та результати

Проведено систематичний огляд та метааналіз даних PROSPERO, в якому взяли участь діти віком від 1 року до 18 років. Пошук здійснювали у базах даних Medline, Embase, Global Health.

Критеріями виключення з дослідження були: недоношені діти, наявність хронічної патології (захворювання печінки, нирок, серцева недостатність, синдром мальабсорбції) та діти, які застосовують препарати, що впливають на метаболізм вітD (наприклад протисудомні препарати, глюкокортикостероїди, протигрибкові препарати).

Загалом до дослідження було включено 1781 публікацій щодо вітD, після проведення оцінки 20 рандомізованих контрольованих досліджень відповідали необхідним критеріям включення до огляду. На початку дослідження у 47% дітей виявили дефіцит вітD.

Результати дослідження продемонструвало, що вживання збагаченої вітD їжі значно підвищувало рівень вітаміну у крові (середня різниця — 15,51 нмоль/л, 95% довірчий інтервал 6,28–24,74, I2=99%). Крім того, поширеність дефіциту вітD значно зменшилася (коефіцієнт ризиків 0,53, 95% довірчий інтервал 0,41–0,69, I2=95%)

Висновок

Результати проведеного дослідження свідчать, що збагачення продуктів харчування вітD є ефективним способом покращення концентрації вітD та запобігання розвитку його дефіциту серед дитячої популяції.

Нагадаємо: результати нещодавнього дослідження продемонстрували, що соціальне дистанціювання, яке є рекомендованим заходом профілактики щодо поширення COVID-19, пов’язане зі зниженням поширення цього та інших інфекційних захворювань серед дитячої популяції.

  • Cashman K.D., Sheehy T., O’Neill C.M. (2018) Is vitamin D deficiency a public health concern for low middle income countries? A systematic literature review. Eur. J. Nutr., 58(1): 433–453.
  • Khalifah R.A., Alsheikh R., Alnasser Y. et al. (2020) The impact of vitamin D food fortification and health outcomes in children: a systematic review and meta-regression. System. Rev. Jun. 16.

Анна Хиць