Спільні заходи для боротьби з ботулізмом

5 лютого 2020 о 14:21
918

Ботулізм — це харчове отруєння, причиною якого стало вживання продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.

Найчастіше причиною ботулізму стають консерви домашнього виготовлення, проте інколи (внаслідок порушення технологічних процесів, умов зберігання або ж у разі фальсифікату) отруєння можна отримати після споживання іншої їжі.

У 2019 р. у 98 випадках виникнення ботулізму харчова продукція, що стала причиною захворювання, була виготовлена в домашніх умовах, у 13 випадках — придбана у торговельній мережі.

Саме тому зменшити кількість випадків ботулізму можна лише спільними зусиллями МОЗ України, Мінекономіки та Держспоживслужби.

МОЗ України запропонувало:

  1. Розглянути питання міжсекторальної взаємодії профілактики ботулізму на розширеній колегії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
  2. Визнати пріоритетними для державного контролю Держспоживслужби потужності, на яких здійснюється виробництво, перероблення, зберігання та обіг харчових продуктів, вживання яких може стати причиною ботулізму.
  3. Доручити Держспоживслужбі організувати та спільно з Центром громадського здоров’я провести інформаційну кампанію з профілактики ботулізму.

Станом на 2 січня 2020 р. в Україні наявні 92 протиботулінічні сироватки. Введення протиботулінічної сироватки передбачено в курсі лікування при встановленні імовірного чи підвердженого діагнозу «ботулізм».

Причини та профілактика ботулізму

Причинами ботулізму можуть стати усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Термін придатності, вигляд та смак не допоможуть вам визначити, чи консерви заражені. Мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продуктів.

Також він може виникнути у в’яленій чи копченій рибі та будь-яких виробах з м’яса.

Для того щоб убезпечити себе від ботулізму, варто уникати цих продуктів або суворо дотримуватися певних правил. Ці рекомендації підходять також для профілактики інших харчових отруєнь і кишкових інфекцій:

  • не їжте продуктів, у якості яких ви не впевнені;
  • зберігайте продукти при правильних температурах;
  • підтримуйте чистоту під час приготування їжі та дотримуйтеся правил гігієни;
  • завжди дотримуйтеся норм термічної обробки;
  • не нарізайте на одній дошці сирі продукти з готовими, наприклад, свіже м’ясо з овочами;
  • використовуйте чисту воду, не промивайте овочі водою з річки тощо.

Детальніше про ботулізм читайте за посиланням: https://bit.ly/2urq53N

Читайте також:

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua