Центр громадського здоров’я (ЦГЗ) Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України ініціює законодавчі зміни щодо універсального обов’язкового йодування солі. Відповідне рішення було обговорено та підтримано учасниками експертного круглого столу «Законодавчі зміни в Україні щодо йодування харчової солі. Обґрунтування, світовий досвід, лобіювання, адвокація».
Українські реалії
Дефіцит йоду наявний по всій території України, і ця проблема потребує негайного розв’язання. Найефективніший і водночас найвигідніший шлях подолання йододефіциту — універсальне йодування харчової солі (USI). За даними міжнародних організацій, дієвість такого методу підтверджено у більш ніж 140 країнах світу, де існують відповідні законодавчі норми.
«Йодована сіль — один із найефективніших та доступних способів вживати йод, однак на сьогодні не кожен українець може забезпечувати свою потребу у йоді таким шляхом», — зауважив заступник генерального директора ЦГЗ Владислав Збанацький. Україна є однією з небагатьох країн, які не мають закону про обов’язкове йодування солі. Помірний дефіцит йоду виявлено у громадян по всій території нашої держави. Але є регіони з вираженим йододефіцитом — це Західна Україна та Чернігівська область.
За даними Global Iodine Nutrition Scorecard, в Україні щороку народжуються 382 тис. дітей (80%) із ризиком розладів, спричинених йододефіцитом, та надалі розвиваються в умовах дефіциту йоду без отримання його необхідної кількості з їжею.
Генеральний директор Директорату громадського здоров’я МОЗ України Андрій Скіпальський повідомив, що, за даними МОЗ України, патологія щитоподібної залози трапляється приблизно у 42–52% дорослого населення України, 10–20% дітей та 70–80% людей літнього віку. Щоб усунути йододефіцит за допомогою йодованої солі, її мають постійно використовувати 90–98% населення.
Українські можливості
Любов Лобань, головний технолог виробника відповідної продукції — ДП «Артемсіль», повідомила, що потужності цього підприємства дають змогу виробляти на рік понад 7 млн тонн звичайної солі та 1,5 млн тонн йодованої солі. Нині «Артемсіль» має 16 йодувальних установок, потужності яких використовують лише на 4%.
Загалом комерційний сектор готовий до загальнодержавного проекту йодування солі, необхідні лише відповідні законодавчі норми. Представники українського бізнесу наголосили, що в майбутньому загальне виробництво йодованої солі в країні може буде легко збільшено в 10, а то й у 20 разів.
«Фортифікація харчових продуктів винайдена людством для забезпечення життєво необхідними мікронутрієнтами для подолання поширених нутритивних дефіцитів. Фортифікація є регуляторною обов’язковою практикою у більш ніж 140 країнах світу. Час безболісно виправити ситуацію вже давно сплив, але навіть сьогодні потрібна політична воля, щоб запровадити процедуру універсального йодування солі», — підсумувала завідувач відділу промоції здорового харчування та фізичної активності ЦГЗ МОЗ України Ольга Донцова.
Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.org.ua