Дитяче харчування: розроблено нові методичні рекомендації

19 липня 2017 о 16:19
960
Спеціальності :

5425235Відповідно до Глобального плану дій з профілактики і контролю неінфекційних захворювань на 2013–2020 роки, країнам — членам Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) наполегливо рекомендується поширювати здорове харчування серед населення з метою скорочення передчасної смертності, зупинки зростання поширеності ожиріння та діабету, обмеження споживання солі, цукру, насичених жирів та трансжирів.

Здорове харчування дітей та підлітків є важливою передумовою зниження ризику серцево-судинних захворювань, діабету та раку як у дитячому, так і дорослому житті.

Проект наказу «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо здорового харчування дітей у навчальних закладах» (далі — проект наказу) розроблено для впровадження рекомендацій ВООЗ, положень Віденської декларації щодо харчування та неінфекційних захворювань у контексті політики «Здоров’я — 2020» (2013 р.) та Римської декларації, підписаної на Другій міжнародній конференції з харчування (2014 р.).

У документі йдеться, що надмірне споживання оброблених продуктів і страв з високим вмістом цукру, солі та жирів з одночасним низьким рівнем споживання натуральних продуктів (овочів, фруктів, цільних злаків, горіхів, молочних та кисломолочних продуктів, яєць, м’яса і риби) стає все більш поширеним серед дітей та підлітків в Україні. Наслідком такого незбалансованого та надмірного за калорійністю харчування є зростання поширеності зайвої маси тіла та ожиріння серед дітей всіх вікових груп, підлітків та молоді нашої країни.

Це значно підвищує ризик захворювання на серцево-судинні хвороби, діабет та появи інших серйозних проблем зі здоров’ям у дитячому і дорослому віці. Харчування у навчальних закладах становить значну частину загального харчування дітей та підлітків, тому суттєво впливає на формування вибору та дієтичних звичок, починаючи з найбільш раннього віку.

Тож метою запровадження сучасних вимог до харчових продуктів, призначених до споживання дітьми та молоддю у навчальних закладах, є покращення здоров’я підростаючого покоління завдяки збільшенню споживання овочів, фруктів, цільних злаків, горіхів, здорових білків з одночасним обмеженням вживання продуктів з високим вмістом цукру, солі та жирів.

Впровадження нових вимог також сприятиме свідомому здоровому вибору у харчуванні та вихованню правильних харчових звичок у дітей та молоді. Вимоги до харчових продуктів, призначених для продажу, споживання у готовому вигляді або для використання у приготуванні страв для дітей, підлітків та молоді, поширюються на дошкільні навчальні заклади, загальноосвітні, спеціальні та інші навчальні заклади системи загальної середньої, а також позашкільної освіти.

Документ містить вимоги до харчових продуктів та страв, призначених для продажу дітям та підліткам у навчальних закладах, та вимоги до харчових продуктів, які використовуються суб’єктами господарювання для приготування їжі у навчальних закладах.

Зауваження та пропозиції приймаються Управлінням громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України протягом місяця з дня оприлюднення у письмовому або електронному вигляді на адресу:

01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7.

Контактні особи:

Руденко Ірина Сергіївна, тел.: (044) 253-74-53;

Дудін Олег Валеріанович, тел.: (044) 253-01-00; e-mail: [email protected]

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua