Ефективність вживання кофеїну з метою підвищення максимального окиснення ліпідів

14 травня 2021 о 11:20
895

Актуальність

Кофеїн — природний алкалоїд, стимулятор центральної нервової системи, який використовується спортсменами як передтренувальний стимулятор, в якості основного джерела енергії перед тренуванням з метою підвищення витривалості та стійкості під час фізичних вправ [1]. Результати попередніх досліджень демонстрували, що кофеїн підвищує максимальну швидкість окиснення (МШО) ліпідів. Проведено дослідження з метою оцінки впливу кофеїну на добові зміни [2].

Методи та результати

Проведе потрійне сліпе плацебо-контрольоване дослідження, в якому брали участь 15 дорослих чоловіків (вік: 32±7 років), які виконували фізичні вправи 4 рази протягом 7 днів. Учасників дослідження рандомізували на дві групи: перша група вживання кофеїну у дозі 3 мг/кг маси тіла, друга група — плацебо, о 8:00 та 17:00.

Результати дослідження продемонстрували, що вживання кофеїну за 30 хв до аеробного фізичного навантаження асоційоване з підвищенням МШО ліпідів, незалежно від часу. Порівняно з плацебо, кофеїн підвищував рівень МШО ліпідів на 10,7% (0,28±0,10 проти 0,31±0,09 г/хв відповідно, р<0,001) вранці та на 29,0% (0,31±0,09 проти 0,40±0,10 г/хв, р<0,001) вдень.

Висновок

Результати цього дослідження свідчать, що вживання кофеїну перед фізичними вправами допомагає значно підвищити процент спалювання жиру під час фізичної активності.

  1. Fernández-Verdejo R., Bajpeyi S., Ravussin E. et al. (2018) Metabolic flexibility to lipid availability during exercise is enhanced in individuals with high insulin sensitivity. Am J Physiol Endocrinol Metab.; 315: E715–E722.
  2. Ramírez-Maldonado M., Jurado-Fasoli L., del Coso J. et al. (2021) Caffeine increases maximal fat oxidation during a graded exercise test: is there a diurnal variation?. J Int Soc Sports Nutr 18, 5 (2021). doi.org/10.1186/s12970-020-00400-6

Анна Хиць,
редакція журналу «Український медичний часопис»