До чого може призвести дефіцит вітамінів в українців?

13 квітня 2012
1422
Резюме

Навесні

13 квітня 2012 р. відбулася прес-конференція на тему: «Дефіцит вітамінів в українців навесні: нестача коштів чи неправильне харчування?», під час якої фахівці намагалися відповісти на запитання: яких вітамінів не вистачає організму людини навесні та на скільки дієвим є застосування вітамінів, які продаються в аптечній мережі? Експерти розповіли про ознаки гіповітамінозу та його вплив на організм людини, повідомили про кількість українців, які страждають на гіповітаміноз, та порекомендували, які продукти харчування слід вживати, щоб його уникнути.

До чого може призвести дефіцит вітамінів в українців?Пресс- конференцію розпочав Олег Швець, головний дієтолог Міністерства охорони здоров’я України, який розповів, що проблема поганого харчування не лише за вмістом вітамінів та мінералів, але й за іншими показниками, є дуже актуальною, особливо навесні. Вивчаючи кількість вітамінів, яку споживають пересічні громадяни, мешкаючи у 4 центральних областях України, визначено, що окрім вітаміну В1, всі інші вітаміни українці вживають в недостатній кількості. Залежно від пори року 20–25% українців мають дефіцит вітамінів. Особливо сильно це виражено взимку і навесні. Найбільш дефіцитними в організмах людей виявилися фолієва кислота, нікотинова кислота, вітаміни В12, С та А. Дефіцит вітамінів у різних вікових групах неоднаковий. Наприклад, у людей похилого віку найчастіше спостерігається дефіцит вітаміну В12, що пов’язано із віковими змінами травної системи, а дітям найчастіше не вистачає жиророзчинних вітамінів. Жінкам дітородного віку, вагітним та тим, хто годує грудьми, потрібно вживати фолієву кислоту. Її нестача може спричиняти ураження нервової системи у плода, які іноді можуть бути навіть не сумісні з життям. Тому кожна людина повинна звертати особливу увагу на власний раціон харчування, особливо в ті пори року, коли дефіцит вітамінів є потенційно небезпечним. Джерелом вітамінів можуть бути не лише свіжі овочі і фрукти, але й заморожені, хоча й мають менший вміст вітамінів.

Також О. Швець підкреслив, що корисність овочів і фруктів визначається не тільки вмістом вітамінів, але й харчовими волокнами, які знижують ризик виникнення таких небезпечних хвороб, як атеросклероз, рак, цукровий діабет.

На жаль, не кожний українець має змогу пройти обстеження та визначити — яких саме вітамінів йому не вистачає. Тому О. Швець зазначив, що українці повинні знати основні ознаки гіповітамінозу, якими є: зниження активності, сонливість, часто втома, проблеми з нігтями, волоссям, шкірою, погіршення зору. Щоб уникнути недостачі вітамінів, щодня необхідно вживати не менше 0,5 кг фруктів, але чим більше — тим краще. Окрім овочей і фруктів, треба також щоденно вживати цільні злаки, молочні та кисломолочні продукти (не менше 0,5 л в день), жирну морську рибу, яка є джерелом вітаміну D та омега-3-жирних кислот — 4 рази на тиждень або навіть частіше. Також варто обмежити вживання солі, цукру, насичених жирів і трансжирів.

На сьогодні немає доказів необхідності вживання мультивітамінних комплексів кожному. Вони рекомендовані лише тим людям, харчування яких має певні особливості, у разі перенавантаження та окремих хвороб. Тому О. Швець не рекомендував самостійно купувати та вживати різні комплекси вітамінів без призначення лікаря.

До чого може призвести дефіцит вітамінів в українців?Ігор Стрелюк, експерт аграрних ринків, розповів, що на сьогодні українці звертають увагу на споживання ранніх овочей. Говорячи про ранні овочі українського виробництва, І. Стрелюк зазначив, що частіше це томати, огірки, редис та зелень. Але, окрім вмісту вітамінів, ці овочі можуть містити велику кількість нітратів. Дійсно, при вирощуванні цих культур використовують певні добрива, але якщо рослини вирощують професіонали у промислових теплицях, то вони намагаються дотримуватися певних технологій. Великі виробники стежать за вмістом нітратів у продуктах, щоб вони завжди були у ме­жах норми.

Якщо ж говорити про те, як все ж таки мінімізувати потрапляння нітратів до організму, то слід пам’ятати, що у коренеплодів нітрати збираються у нижній частині. Тобто, споживаючи редьку і буряк, необхідно відрізати їх низ. Якщо взяти листову групу (петрушку, кріп), то в них нітрати збираються у стебельцях та прожилках, тому людям краще споживати лише листя. А у таких популярних продуктах, як огірки та кабачки, більша кількість нітратів збирається у шкірці, тому необхідно добре її зчищати перед вживанням.

Також І. Стрелюк додав, що нітрати зникають з овочів під час температурної обробки та приготування. При зберіганні ранніх овочей при температурі 2–3 °С протягом 2 тиж кількість нітратів зменшується на 40%. До можливих варіантів зменшення кількості нітратів також відносять маринування та соління.

І. Стрелюк зазначив, що нещодавно проведено дослідження стосовно доступності цін на ранні овочі українцям, результати якого свідчать, що під кінець березня огірки і томати були дешевші, ніж зараз — перед святами, але, навіть незважаючи на це, І. Стрелюк поставив запитання: чи зможе кожен українець дозволити собі вживати щоденно ранні овочі, 1 кг яких коштує 30 грн.?

Наприкінці І. Стрелюк зазначив, що барвники, які іноді додають у овочі, є шкідливішими за нітрати. Наприклад, якщо помідори вирощують приватні підприємці, і вони бачать, що ціна сьогодні підвищилась, а на грядці помідори ще зелені, то вони вводять у рослину велику дозу барвника і томати дозрівають не за 7 днів, як потрібно, а за 2–3. Тож при купівлі помідорів, потрібно дивитися на ніжку — зелену частину стебла. Якщо овочі містять барвник, то на другий день коренева ніжка пожовтіє і зів’яне. Овочі без кореневої ніжки краще взагалі не купувати, адже якщо виробник їх відриває, то йому є що приховати.

Тетяна Харченко,
фото автора