Рак шлунка: симптоми, фактори ризику, профілактика

7 лютого 2023
1936
Резюме

Корисна інформація для лікарів і пацієнтів

Рак є другою найпоширенішою причиною смерті після серцево-судинних захворювань у світі. Висновки дослідження Глобального тягаря захворювань, проведеного у 2019 р., показали, що у світі новоутворення спричинили смерть понад 10 млн осіб та становили 17,83% загальної кількості випадків смерті.

Здоровий шлунок як один із органів травної системи значно впливає на якість нашого життя. За певних несприятливих умов епітеліальні клітини шлунка, які виробляють ферменти для подальшого перетравлення їжі, здатні перетворюватися на ракові клітини.

Не можна однозначно назвати причину, яка спричиняє рак шлунка, проте відомо, що він виникає внаслідок поєднання факторів навколишнього середовища та накопичення специфічних мутацій.

Рак шлунка може уражувати будь-яку частину органа, проте частіше це основна його частина (тіло шлунка).

Основні симптоми

Людина, яка хворіє на рак шлунка, може відчувати такі симптоми:

  • труднощі з ковтанням;
  • відчуття здуття після їди;
  • відчуття раннього (передчасного) насичення їжею;
  • печія;
  • розлад травлення;
  • нудота;
  • біль у животі;
  • блювання.

Точний діагноз може встановити лише лікар на підставі ґрунтовного обстеження пацієнта. 

Якщо у вас наявні якісь із цих симптомів, запишіться на прийом до сімейного лікаря, який за необхідності направить вас до вузького спеціаліста для проведення додаткового обстеження.

Фактори, що підвищують ризик розвитку раку шлунка

Ризик раку шлунка підвищують:

  • зараження бактерією Helicobacter pylori;
  • гастроезофагеальна рефлюксна хвороба;
  • ожиріння;
  • тип харчування, при якому людина споживає велику кількість солоної та копченої їжі;
  • тип харчування, при якому людина споживає мало фруктів та овочів;
  • тривале запальне захворювання шлунка (гастрит);
  • куріння;
  • поліпи шлунка.

Профілактика раку шлунка

  • Необхідно підтримувати здорову масу тіла та стежити за своїм індексом маси тіла. Якщо у вас надмірна маса тіла, поговоріть зі своїм лікарем про стратегії, які допоможуть схуднути.
  • Споживайте більше фруктів та овочів. Користуйтеся принципом тарілки здорового харчування, формуйте меню так, щоб ви з’їдали щодня 4 порції фруктів та 5 порцій овочів.
  • Важливо зменшити кількість соленої та копченої їжі.
  • Обов’язково необхідно кинути палити. Куріння підвищує ризик розвитку раку шлунка, а також багатьох інших видів раку. Кинути палити може бути дуже важко, тому зверніться за допомогою до лікаря.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами phc.org.ua