У дитячих санаторіях підвищено норми харчування

11 серпня 2014 о 16:28
883

Кабінет Міністрів України вніс зміни до своєї Постанови від 22 листопада 2004 р. № 1591, тим самим привівши добові норми харчування у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку до реальних фізіологічних потреб дітей різного віку з урахуванням підвищеної фізичної активності.

Як пояснила міністр соціальної політики України Людмила Денісова, представляючи проект акта на засіданні Кабінету Мініс­трів, досі передбачалося, що максимальний показник енерговит­рат дітей у позаміських (стаціонарних) закладах становить 3228 ккал/добу. Проте фактично, з урахуванням підвищеної фізичної активності, енерговитрати дітей становлять 3500–4500 ккал/добу, що пояснюється фізичними та емоційними навантаженнями. Такі показники енерговитрат підтверджують і нау­ковці. Саме тому, що енергетична цінність раціону харчування дітей має повністю відповідати їх енерговитратам, і виникла необхідність у внесенні відповідних змін до постанови № 1591.

Отже, згідно з прийнятими змінами, норми харчування у зак­ладах оздоровлення та відпочинку встановлюються залежно від віку дитини (до 10 років включно та 11–17 років включно) і типу закладу (праці та відпочинку, наметові містечка; позаміські стаціо­нарні дитячі центри; заклади санаторного типу; табір із денним перебуванням). Норми харчування (кількість грамів споживання продуктів) та перелік продуктів залежатимуть від фізичних навантажень дітей у різних типах дитячих закладів. Енерговитрати дитини повинні покриватися достатнім енергозабезпеченням за рахунок адекватної кількості білків, жирів і вуглеводів, що й передбачено постановою.

За словами Л. Денісової, буде підвищено норми споживання м’яса, м’ясопродуктів та риби, а також свіжих овочів, фруктів і соків для дітей усіх вікових груп. Для дітей старшої вікової групи (11–17 років включно) підвищено норми споживання масла, круп, бобових та макаронних виробів.

Міністр соціальної політики також наголосила, що це рішення Уряду дозволить ще й урізноманітнити асортимент страв у меню дитячих закладів оздоровлення та відпочинку.

Нові норми почнуть діяти із 1 січня 2015 р.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами http://www.kmu.gov.ua/