Як уникнути отруєння та харчових інфекцій влітку

17 липня 2014 о 14:00
1129
Спеціальності :

Як уникнути отруєння та харчових інфекцій вліткуБагато мешканців і гостей столиці купують товари сумнівної якості в місцях несанкціонованої торгівлі (із землі, автомобілів, ящиків тощо) у людей, які торгують продуктами харчування невідомого походження та продають їх за цінами, нижчими, ніж у торговельній мережі.

Це найрізноманітніші продукти, а саме: консервація (гриби, плодоовочеві та м’ясні консерви), ковбаси, кисломолочна продукція, риба в’ялена та копчена; пиріжки та інші вироби з борошна, кондитерські вироби з кремом, а також сільськогосподарська продукція (овочі, фрукти, зелень, мед тощо).

Необхідно пам’ятати, що купувати продукти в таких місцях небезпечно!

Окрім місць несанкціонованої торгівлі у місті Києві, існує багато несанкціонованих малих архітектурних форм (МАФів) з продажу напоїв, у тому числі пива, риби в’яленої та копченої невідомого походження, кулінарних виробів (шаурми, пиріжків, млинців тощо).

У МАФах продукція зберігається без дотримання температурного режиму, без упаковки, за наявності у приміщенні комах (мух), які є механічними переносниками збудників окремих інфекційних захворювань — дизентерії, черевного тифу, а також личинок гельмінтів тощо.

Вживання влітку копченої продукції, яка реалізується в таких умовах, може привести до небезпечного захворювання — ботулізму!

Існує ризик, що влітку, при підвищеній температурі повітря, продукти можуть швидко псуватись, тому власники намагаються швидко переробляти та реалізувати їх у вигляді готових страв. Таким чином, покупці можуть отримати неякісний товар.

Така торговельна діяльність створює загрозу для здоров’я та життя людини та може призвести до виникнення та поширення харчових отруєнь, інфекційних захворювань, таких як сальмонельоз, дизентерія, ботулізм тощо.

При купівлі продуктів харчування особливу увагу необхідно звертати на зовнішній вигляд продуктів, терміни реалізації, де вони зберігаються та в яких умовах реалізуються!

Доцільно проводити закупівлю продуктів харчування в стаціонарних підприємствах продовольчої торгівлі, ринках, закладах ресторанного господарства, в яких створено відповідні санітарно-гігієнічні умови для їх зберігання та реалізації, а також які мають наявні документи, які підтверджують безпеку та якість харчових продуктів, та де регулярно відповідними службами проводяться лабораторні дослідження продукції, що реалізується.

У разі виявлення продукції сумнівної якості доцільно звертатися до керівника підприємства, повернути неякісний товар та захистити тим самим свої права та здоров’я!

Головне управління Державної санітарно-епідеміологічної служби у м. Києві