Куріння кальяну небезпечніше, ніж сигарет

14 лютого 2013 о 14:23
1270

Медики все частіше висловлюють стурбованість стосовно доволі широкого в останні роки поширення куріння кальяну серед населення України. Певним чином це пов’язано зі сподіваннями споживачів, що це заняття менш шкідливе, ніж куріння сигарет та інших тютюнових виробів. Крім того, як стверджують фахівці, ці очікування підкріплювалися тенденційною інформацію, що розповсюджувалася комерційними підприємствами, які заінтересовані у продажу сумішей для кальяну заради отримання прибутків.

Ще у 2005 р. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) попередила, що кальянний дим, як і дим інших тютюнових виробів, містить токсини, які викликають онкологічні хвороби легень та інші види раку, а також серцево-судинні, респіраторні та інші захворювання. При цьому кальян внаслідок своїх особливостей може становити значно більшу небезпеку для здоров’я, аніж інші тютюнові вироби.

Під час куріння кальяну тютюнова суміш нагрівається за допомогою горіння вугілля, яке кладеться згори суміші. Тому курці кальяну (і оточуючі їх люди) вимушені вдихати не лише продукти згорання тютюнової суміші та згорання вугілля, але й чадний газ. Чадний газ (монооксид вуглецю — СО) є токсичною речовиною, яка в незначних дозах викликає головний біль, запаморочення, а в великих — може призвести до смерті. Результати дослідження свідчать, що у видиху курців сигарет вміст СО в середньому в 10 разів вищий, ніж у некурців, а у видиху курців кальяну він у кілька разів вищий, ніж у курців сигарет. Через високий вміст чадного газу у курців кальяну (а також персоналу кальян-барів) вже траплялися випадки запаморочень, які іноді потребували госпіталізації та кисневої терапії. Проте й відносно незначні дози СО мають багато негативних ефектів. Дослідження показали, що через зумовлену чадним газом гіпоксію погіршуються навички управління автомобілем і тому курці кальяну мають на 33% вищий ризик потрапляння у дорожньо-транспортні події.

Крім того, при горінні вугілля в кальяні утворюється ще й багато канцерогенів, наприклад бенз(а)пірен та поліароматичні вуглеводні, також важкі метали, такі як свинець, кобальт і нікель, що призводить до небезпечних концентрацій цих шкідливих речовин у повітрі.

Додаткова небезпека куріння кальяну полягає у тому, що дим у ньому проходить через воду. Вода фільтрує незначну частку диму, але 85% тютюнового диму складається з газів, які не мають кольору, смаку та запаху і не затримуються водою. Вода переважно фільтрує речовини, які формують запах тютюнового диму. Тому люди, які самі не курять кальян, але знаходяться у задимленому приміщенні, не відчувають небезпеки. Дослідження показують, що концентрації чадного газу в повітрі кальян-барів є в кілька разів вищими, ніж у барах, де курять лише сигарети. Концентрації дрібних часток, які є важливим фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань, у повітрі кальян-барів у 2 рази вищі, ніж у повітрі барів, де курять інші тютюнові вироби.

Вода в кальяні охолоджує тютюновий дим, завдяки чому курці кальяну затягуються глибше і токсичні речовини диму потрапляють у нижні ділянки легень, що підвищує ризик тяжких респіраторних захворювань.

Люди, які курять кальян у публічних місцях, наражаються на ризик інфекційних захворювань, оскільки прилади не проходять повної стерилізації після використання іншою особою. Частки слини інших споживачів неодмінно потрапляють у воду, через яку проходить дим, тому при курінні кальяну може передаватися туберкульоз, грип, герпес, гепатит та інші інфекційні захворювання. Змінні мундштуки здатні лише частково знизити цей ризик. За даними ВООЗ, до 17% нових випадків туберкульозу в країнах Близького Сходу викликано спільним курінням кальяну.

У тютюнову суміш для кальянів зазвичай додають гліцерин та багато інших речовин. Якщо гліцерин перегрівається, утворюється токсична речовина акролеїн. Вплив на здоров’я багатьох інших речовин, які додаються до кальяну, не досліджений і може також становити додаткову небезпеку. До тютюнової суміші технологічно дуже легко додати заборонені наркотичні та інші речовини. До того ж іноді дим кальяну фільтрують не через воду, а через алкогольні напої, що становить ще один фактор небезпеки.

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України нагадує, що 16 грудня 2012 р. набув чинності Закон № 4844-VI «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів», який забороняє куріння кальянів та інших тютюнових виробів у багатьох громадських і на робочих місцях, зокрема у всіх приміщеннях закладів ресторанного господарства. Для підвищення ефективності виконання цього Закону Державна санітарно-епідеміологічна служба України має найближчим часом провести перевірки вмісту чадного газу та інших токсичних речовин у повітрі робочої зони приміщень тих ресторанів, які, за деякою інформацією, порушують законодавство.

МОЗ рекомендує усім, хто все ще продовжує курити кальян:

  • утримуватися від спільного куріння кальяну в публічних місцях або з іншими особами, особливо під час епідемії грипу;
  • не приступати до керування автомобілем щонайменше протягом 30 хв після куріння кальяну.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.moz.gov.ua