Серед багатьох порад лікарів щодо збереження здоров’я у літню спеку однією з актуальних залишається вимога дотримання правил безпечного харчування. Щороку близько 2 млн осіб помирають у результаті діарейних захворювань, здебільшого пов’язаних із інфекційним забрудненням харчових продуктів або води.
Так, за повідомленням Державної санітарно-епідеміологічної служби України, за 6 міс 2012 р. знято з реалізації 423,1 т недоброякісних і небезпечних в епідемічному відношенні продуктів харчування, з них 96,3% — вітчизняного виробництва. За результатами обстежень, об’єктами підвищеного епідемічного ризику є харчові об’єкти, у тому числі молокозаводи (52,4% випадків) та водопровідні споруди (8,1% випадків).
Задля того, щоб не зіпсувати собі літній відпочинок, спеціалісти радять:
- не купувати продути харчування на стихійних ринках і у приватників — за безпеку цієї продукції ніхто не відповідає;
- обов’язково звертати увагу на термін реалізації швидкопсувної продукції (особливо молочної);
- не купувати баштанні культури (кавуни, дині) у розрізаному вигляді та біля автомобільних доріг;
- уникати фаст-фудів. Навіть якщо для їх приготування використовують продукти найвищого ґатунку, вони все одно не можуть зберігатися більше 2–3 год при температурі вищій +5°С;
- продукти для дітей молодшого віку необхідно купувати щодня, на один прийом;
- не вживати сиру воду з водопроводу і «випадкових» джерел, використовувати для пиття тільки кип’ячену або бутильовану воду;
- ретельно мити свіжі овочі та фрукти;
- і звичайно ж, дотримуватися правил особистої гігієни.
Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.kmu.gov.ua, www.dsesu.gov.ua