Дослідники з Італії з’ясували, що фрукти та овочі, багаті на каротиноїди, можуть сприяти зниженню ризику колоректального раку. А які з каротиноїдів мають найбільший потенціал у цьому відношенні? Досліджено споживання наступних каротиноїдів: α-каротину, β-каротину, β-криптоксантину, лікопіну, лютеїну+зеаксантину.
Проаналізовано дані дослідження типу «випадок-контроль», яке включало 1953 гістологічно підтверджених випадки колоректального раку та 4154 особи контрольної групи. Загалом у анкетуванні взяли участь близько 6 тис. пацієнтів. Його результати опубліковані в European Journal of Clinical Nutrition.
Відносний ризик (ВР) колоректального раку для найвищого квінтиля (20% спостережень) порівняно з найнижчим споживання різних каротиноїдів становив:
- 0,59 (95% довірчий інтервал (ДІ) 0,48–0,73) для загального вмісту каротиноїдів;
- 0,60 (95% ДІ 0,49–0,73) для β-каротину;
- 0,64 (95% ДІ 0,53–0,78) для лютеїну+зеаксантину;
- 0,72 (95% ДІ 0,60–0,87) для α-каротину;
- 0,83 (95% ДІ 0,69–0,99) для β-криптоксантину.
Відмінності були статистично значущими. Обернено пропорційні зв’язки також зафіксовано окремо для раку товстої та прямої кишки. Для лікопіну значущого зв’язку не виявлено. Також не відмічено суттєвих відмінностей у зв’язку із статтю, віком, індексом маси тіла, статусом куріння та вживанням алкоголю.
Це дослідження підтвердило зворотний зв’язок між споживанням α-каротину, β-каротину, β-криптоксантину та колоректальним раком і свідчить про дещо сильніший зв’язок, ніж той, про який повідомлялося в метааналізі.
Як зазначили автори, каротиноїди здебільшого чинять протипухлинну дію завдяки своїм антиоксидантним властивостям, а також своїй здатності модулювати клітинну сигналізацію, пригнічувати прогресування клітинного циклу, модулювати імунну відповідь та сприяти апоптозу.
У дослідженій популяції основними джерелами каротиноїдів були морква, цитрусові, листові овочі, помідори та горох. Відмінності в джерелах харчових каротиноїдів в інших популяціях можуть пояснити неоднорідність між дослідженнями. Наприклад, промислово оброблені харчові продукти є важливими джерелами каротиноїдів у таких країнах, як Велика Британія та Німеччина, і вважаються факторами ризику розвитку колоректального раку.
Отримані результати вказують на обернену залежність між загальним та вибраними каротиноїдами та ризиком розвитку колоректального раку.
Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Х, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.
Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами www.nature.com
