Ранкове споживання кави асоціюється з нижчим ризиком смертності — нові дані з аналізу понад 40 тис. дорослих

26 листопада 2025 о 12:59
562

Опубліковане у 2025 р. популяційне дослідження, яке охопило понад 40 700 дорослих із бази NHANES (1999–2018) та підтверджене у незалежній когорті Women’s and Men’s Lifestyle Validation Study виявило: час вживання кави має значення для здоров’я, незалежно від загальної кількості випитого напою [1].

Дві моделі споживання кави

За допомогою кластерного аналізу дослідники визначили два чіткі типи поведінки:

  • «ранковий» тип — 36% учасників;
  • «цілодобовий» тип (кава протягом усього дня) — 14%.

Основні результати

За медіанний період спостереження протягом 9,8 року зафіксовано:

  • 4295 випадків смерті від усіх причин;
  • 1268 випадків смерті від серцево-судинних захворювань;
  • 934 — від онкопатології.

Після корекції на обсяг споживання кави (кофеїнової і безкофеїнової), тривалість сну та інші фактори ризику встановлено наступне.

Ранкове споживання кави асоціюється з нижчим ризиком

  • загальної смертності — коефіцієнт відносного ризику (HR) 0,84 (95% довірчий інтервал (ДІ) 0,74–0,95);
  • серцево-судинної смертності — HR 0,69 (95% ДІ 0,55–0,87) (рис. 1).
Рисунок 1. Скориговані моделі залежності між кількістю споживаної кави та ризиком смерті залежно від закономірностей часу її вживання [1]

Час вживання кави модифікує користь від її кількості

Більша кількість кави була пов’язана зі зниженням ризику смертності лише у тих, хто вживав її переважно вранці (р=0,031 для взаємодії).

У осіб із «цілодобовим» типом такої асоціації не виявлено.

Дані попереднього дослідження

Результати, отримані при аналізі даних 468 629 осіб — учасників UK Biobank, свідчать, що порівняно з тими, хто не п’є каву, вживання кави в легкій або помірній кількості (0,5–3 чашки на день) було пов’язане з нижчим ризиком смертності від усіх причин (багатовимірний HR=0,88; 95% ДІ 0,83–0,92; р<0,001) та серцево-судинної смертності (HR=0,83, 95% ДІ 0,74–0,94; р=0,006), а також інсульту (HR=0,79; 95% ДІ 0,63–0,99; р=0,037) після медіанного періоду спостереження 11 років (рис. 2) [2].

Рисунок 2. Крива Каплана — Мейєра смертності від усіх причин, стратифікована за кількістю спожитої кави [2]

Висновки

Результати свідчать, що ранкове споживання кави може зумовлювати більш виражений захисний ефект, ніж вживання її протягом дня. Автори припускають, що це може бути пов’язано з циркадним ритмом метаболізму кофеїну, гормональною відповіддю або поведінковими факторами.

Список використаної літератури

  1. Wang X., Ma H., Sun Q. et al. (2025) Coffee drinking timing and mortality in US adults, European Heart Journal, 46, 8: 749–759. doi.org/10.1093/eurheartj/ehae871.
  2. Simon J., Fung K., Raisi-Estabragh Z. et al. (2022) Light to moderate coffee consumption is associated with lower risk of death: a UK Biobank study, European Journal of Preventive Cardiology, 29, 6: 982–991. doi.org/10.1093/eurjpc/zwac008.