Споживання трансжирних кислот (ТЖК), вироблених у промисловий спосіб, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), пов’язане із підвищенням схильності до розвитку ішемічної хвороби серця (ІХС) й інших неінфекційних захворювань. Так, ризик ІХС приблизно подвоюється на кожні 2% збільшення калорій за рахунок ТЖК.
Контроль якості харчових продуктів, зокрема міжнародні стандарти та проєкти щодо зменшення вмісту ТЖК у продуктах, які споживають українці, представники Міністерства охорони здоров’я, обласних центрів контролю та профілактики хвороб, Центру громадського здоров’я МОЗ України та Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів обговорили з експертами ВООЗ під час круглого столу, присвяченого елімінації споживання ТЖК, які містяться в харчових продуктах.
«У 2020 р. Україна долучилася до передових країн, що працюють над елімінацією ТЖК в продуктах. На законодавчому рівні були оновлені рекомендації та введені обмеження кількості ТЖК — 2 г на 100 г загальної кількості усіх жирів, що містяться в них. Це ті кроки, які дозволяють якісно змінити підходи до харчування та на національному рівні посилити контроль за якістю продуктів, які споживають діти та дорослі. Попри воєнні виклики, з якими щодня стикається Україна, важливо посилювати систему контролю та моніторингу за дотриманням цих вимог, зокрема, міжвідомчу співпрацю з партнерами та комунікацію з виробниками», — зазначив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.
Моніторинг вмісту ТЖК в харчових продуктах допомагає зрозуміти, наскільки виробники дотримуються вимог законодавства щодо обмеження їх рівня в харчових продуктах та дозволяє споживачам обрати більш корисні продукти та краще контролювати рівень вмісту ТЖК. Так, особи з вищим харчовим споживанням ТЖК мають підвищений рівень ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) і знижений — ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ). Заміна лише 2% енергії негідрогенізованим ненасиченим жиром замість ТЖК знижує ризик ІХС на 53%. Навпаки, ризик ІХС приблизно подвоюється на кожні 2% збільшення калорій за рахунок ТЖК (Islam M.A. et al., 2019).
В Україні 9 із 10 передчасних випадків смерті пов’язані саме з неінфекційними захворюваннями, 34,8% людей мають підвищений артеріальний тиск, 59,1% — надмірну масу тіла, з них 24,8% хворі на ожиріння. Близько 278 тис. випадків смерті можуть бути напряму пов’язані зі вживанням ТЖК.
Минулого року в нашій країні стартував проєкт ВООЗ FEEDCities із дослідження міського харчового середовища та оцінювання вмісту ТЖК, натрію і калію в найпоширеніших продуктах, які споживають українці. Пілотним містом став Львів. Там були відібрані 120 зразків продуктів у супермаркетах та закладах громадського харчування. Їх склад був детально проаналізований. З’ясувалося, що у понад 30% протестованих продуктів кількість ТЖК перевищує встановлене нормативно-правовими актами допустиме значення. Серед вуличної їжі — ТЖК найбільше в піці, паніні, донерах, фалафелі, круасанах та тістечках; серед магазинних продуктів — у тортах, печиві, десертах на основі молочних продуктів, морозиві, заморожених продуктах, маргарині, сирі та переробленому м’ясі.
«Під час війни ВООЗ підтримала Україну в розбудові спроможностей 5 лабораторій, а також вперше провела дослідницький проєкт FEEDCities із залученням цих лабораторій, який визначив базові показники вмісту ТЖК у широкому спектрі продуктів харчування, та визначив потреби на шляху України до повного вилучення їх із харчових продуктів», — підкреслив доктор Ярно Хабіхт, представник ВООЗ в Україні.
Щоби покращити ситуацію не лише в Україні, а й глобально, ВООЗ запровадила програму щодо відмови від використання ТЖК — REPLACE. Нещодавно (березень 2024 р.) опубліковано звіт у рамках проєкту FEEDcities щодо дослідження складу продуктів харчування у Грузії, де обмежити вміст ТЖК на рівні 2% загальної кількості жирів на законодавчому рівні рекомендовано ще у 2016 р. Проте, за даними звіту, як вулична, так і промислова їжа містять велику частку ТЖК, тобто оператори харчування та виробники масово замінюють більш дешевими сурогатами молочні та інші тваринні жири в м’ясо-молочних та кондитерських виробах, використовують неякісні фритюрні жири та порушують режими кулінарної обробки.
Наразі валідаційний сертифікат ВООЗ для країн із нульовим використанням ТЖК отримали 5 держав, серед яких — Данія, Литва і Польща. Решта — перебувають на різних етапах втілення такої мети.
Довідка: у жовтні 2023 р. в Україні в частині вмісту ТЖК набув чинності наказ МОЗ № 1613 «Про затвердження Правил додавання вітамінів, мінеральних речовин та деяких інших речовин до харчових продуктів», який обмежує вміст доданих ТЖК у харчових продуктах до 2 г на 100 г загальної кількості усіх жирів. Таке обмеження вмісту трансжирів з квітня 2021 р. впроваджене у всіх державах ЄС згідно з регламентом ЄС № 2019/649.
Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.
Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua, www.who.int