Отруєння грибами: протягом вересня загинуло 2 дитини!

13 вересня 2021 о 12:25
665
Спеціальності :

Протягом серпня поточного року в Україні зареєстровано 11 випадків отруєння дикорослими грибами, внаслідок яких постраждало 19 осіб (17 дорослих і 2 дітей) з Чернівецької, Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської та Волинської областей.

З початком осені відмічається збільшення кількості випадків отруєння дикорослими грибами. За інформацією станом на 10 вересня, в Україні зафіксовано 12 випадків отруєння дикорослими грибами.

Географія отруєнь

Зокрема, найбільше постраждалих від отруєння дикорослими грибами — 6 осіб, у тому числі 5 дітей, 2 з них померли (віком 4 та 12 років) — зареєстрували у Вінницькій обл.

У Полтавській обл. зафіксовано 3 випадки, постраждали 3 особи, у Житомирській обл. — 2 випадки, постраждали 3 особи, у Хмельницькій обл. — 2 випадки, постраждали 4 особи. По одному випадку отруєння дикорослими грибами зареєстрували у Волинській (постраждало 5 осіб), Миколаївській (3 особи), Донецькій (1 особа), Рівненській (2 особи), Запорізькій (1 особа) і Львівській (1 особа) областях.

Правила збирання та споживання грибів

Центр громадського здоров’я нагадує правила збирання та споживання грибів:

  • найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;
  • не купувати гриби на стихійних ринках;
  • уважно оглядати гриби, звертати увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
  • збирати лише добре знайомі гриби, за найменшого сумніву одразу викинути гриб — не залишати його поряд з іншими;
  • не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
  • не збирати гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
  • не збирати гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає — віддає воду і підвищує концентрацію токсинів;
  • не куштувати сирі гриби;
  • удома ще раз ретельно перевірити гриби — усі сумнівні треба викинути;
  • готувати гриби протягом першої доби після збирання;
  • варити гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
  • зберігати страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше ніж добу.

Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та особам літнього віку. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей віком до 12 років.

Симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв після споживання, так і протягом кількох днів:

  • нудота;
  • блювання;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задишка;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно слід викликати лікаря!

Перша допомога в разі отруєння грибами

  • Терміново телефонувати до «швидкої» — загальний номер 103;
  • промити шлунок простою водою;
  • дотримуватися постільного режиму;
  • пити багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • приймати сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя! Лікування необхідно здійснювати в спеціалізованих лікувальних закладах, адже його методи залежать від виду гриба, що спричинив отруєння.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами phc.org.ua