Улітку, коли карантинні обмеження трішки послабилися, починається сезон подорожей, зустрічей та свят у колі близьких. Багато людей не відмовляються від вживання алкоголю, але дотримуються стереотипу, що холодне пиво у спекотний день — найкращий напій. Чи це справді так?
Варто пам’ятати, що перебування на сонці під час спеки може посилити наслідки вживання алкоголю. Вживання алкоголю може негативно вплинути на фізичні й розумові здібності — порушити рівновагу, координацію та розсудливість.
Клінічно підтверджені ризики і небезпеки
Центр громадського здоров’я МОЗ України підготував перелік клінічно підтверджених ризиків і небезпек для здоров’я, пов’язаних із вживанням алкоголю під час спеки:
- швидкий сонячний опік. Вживання алкоголю може підвищити чутливість та вразливість шкіри до сонячного світла. Німецькі дослідники виявили, що після випитих трьох доз алкогольних напоїв кількість ультрафіолетового світла, необхідного для опіку шкіри, значно зменшується. В учасників дослідження виявлений низький рівень каротиноїдів після вживання алкоголю, з чим можна пов’язати прискорення сонячного опіку, адже цей показник робить шкіру більш чутливою до впливу сонця. Загалом вживання алкоголю підвищує ризик розвитку та тяжкості сонячних опіків;
- рак шкіри. Вплив ультрафіолетового випромінювання сонця є основним фактором ризику меланоми, а вживання алкоголю підвищує цей ризик. Дослідження показують, що люди, які вживали алкоголь у помірних і високих дозах, мали на 20% вищий ризик розвитку хвороби порівняно з тими, хто пив час від часу або не пив взагалі;
- зневоднення і тепловий удар. Алкоголь та сонце можуть спричинити зневоднення. Сонце змушує ваше тіло пітніти, щоб залишатися прохолодним, тому в спеку обов’язково треба поповнювати дефіцит води в організмі. Тривале зневоднення може підвищити ризик теплового удару, теплових судом та теплового виснаження. Але не варто втамовувати спрагу алкогольними напоями. Алкоголь діє на нашу шкіру як судинорозширювальний засіб та впливає на здатність тіла до терморегуляції;
- утоплення. Вживання алкоголю може мати небезпечні наслідки для тих, хто відпочиває на воді або займається водними видами спорту. За даними Державної служби з надзвичайних ситуацій України 25–50% летальних випадків під час відпочинку дітей і дорослих на воді пов’язані з вживанням алкогольних напоїв. Якщо ви вживали алкоголь біля водойми та маєте намір поплавати, майте на увазі, що алкоголь — депресант, що знижує координацію і швидкість обробки інформації мозком. У надзвичайних ситуаціях, коли час реагування має вирішальне значення, це може бути дуже небезпечно.
Для правильного функціонування ваше тіло повинно постійно підтримувати адекватний рівень рідини й електролітів. Для більшості людей, щоби забезпечити таку норму, достатньо збалансовано харчуватися та пити оптимальну кількість води. Додатково можна вживати напої, що містять електроліти: узвар, морс, лимонад, теплий чай.
Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.
Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами phc.org.ua