З початку 2021 року в Україні зареєстрували два летальні випадки ботулізму. Про це повідомляють у Центрі громадського здоров’я МОЗ України.
У Хмельницькій області внаслідок отруєння консервованими грибами домашнього приготування помер дорослий.
Симптоми захворювання проявилися на п’ятий день після вживання продукту. За медичною допомогою хворий у тяжкому стані звернувся ще через чотири дні. Після встановлення діагнозу пацієнту введено протиботулічну сироватку, та, на жаль, наступного дня він помер.
В Одесі від ботулізму помер чоловік. Епідрозслідування виявило, що збудник хвороби був у в’яленій рибі (товстолобик) домашнього приготування, яку придбали на стихійному ринку.
Перші симптоми захворювання — першіння в горлі, двоїння в очах, головний біль, нудота — з’явилися наступного дня після вживання продукту. Вночі почалися двоїння в очах, птоз (опущення повіки), багаторазове блювання, на підставі чого викликано карету швидкої допомоги. На жаль, хворий помер через дві години після госпіталізації.
Усього в Україні з початку року зареєстрували 12 випадків ботулізму.
Нагадаємо, що вживання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, соленої риби й інших харчових продуктів, куплених у місцях несанкціонованої торгівлі, може призвести до захворювання на ботулізм.
Як захиститися
Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, спричинене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини.
Найкращий спосіб захистити своє здоров’я — утримуватися від споживання їжі, про якість якої вам достеменно не відомо.
Центр громадського здоров’я МОЗ України закликає відповідально ставитися до свого здоров’я і не споживати в’ялену, солену та консервовану рибу, консерви або вироби з м’яса без належної термообробки.
Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.
Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.gov.ua