Дедалі більше медичних закладів і закладів соціального захисту долучається до прийому та лікування пацієнтів, інфікованих COVID-19. У процесі підготовки та реагування на пандемію важливо правильно зорієнтувати керівників цих закладів і персонал, щоб мінімізувати ризики зараження та правильно організувати роботу: розподілити потоки пацієнтів, здійснювати пасивний та активний скринінги, виділяти зони, проводити навчання та підготовку працівників.
Для чого необхідні заходи
Такі заходи дадуть змогу:
- знизити ризики інфікування працівників та перехресного інфікування серед пацієнтів;
- раціоналізувати використання засобів індивідуального захисту;
- підготувати стаціонарні заклади охорони здоров’я до прийняття планових пацієнтів.
Для цього фахівці Центру громадського здоров’я МОЗ України розробили чек-листи, які допоможуть підготувати медзаклади та заклади соцзахисту до надання допомоги пацієнтам із COVID-19, а також налагодити роботу за умов змішаного прийому. Ці чек-листи актуальні і для закладів, які тільки готуються надавати медичну допомогу пацієнтам з COVID-19, і для тих, що вже лікують цих хворих.
У чек-листах міститься чіткий перелік заходів для здійснення ефективного інфекційного контролю та роз’яснення вимог, зокрема:
- як правильно організувати сортування пацієнтів у медзакладі, щоб захистити їх від коронавірусу та інших захворювань;
- які вимоги до шлюзу та його розміщення;
- які вимоги до очищення та дезінфекції поверхонь і до знезараження медичних відходів;
- як організувати роботу пральні;
- який скринінг застосувати першочергово — пасивний чи активний;
- який потрібен запас засобів індивідуального захисту, дезінфектантів і засобів для гігієни рук;
- як організувати режим роботи й відпочинку медичних працівників.
Ці чек-листи розроблені на основі положень чинних нормативно-правових актів:
- Стандарти медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)»;
- Державні санітарно-епідемічні правила й норми щодо поводження з медичними відходами;
- Інструкція зі збору, сортування, транспортування, зберігання, дезінфекції та прання білизни в закладах охорони здоров’я;
- Державні санітарні норми та правила «Дезінфекція, передстерилізаційне очищення та стерилізація медичних виробів у закладах охорони здоров’я».
Завантажити чек-листи можна за посиланнями:
- Готовність закладу охорони здоров’я до надання медичної допомоги пацієнтам із коронавірусною хворобою (COVID-19)
- Готовність закладу соціального захисту до реагування на пандемію коронавірусної хвороби (COVID-19)
Пам’ятайте: лише здорові медичні працівники зможуть надавати якісну та своєчасну медичну допомогу пацієнтам. Бережіть себе та колег!
Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.
Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами phc.gov.ua