Постановою головного державного санітарного лікаря України від 22.08.2020 р. № 50 затверджено протиепідемічні заходи у закладах освіти на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), в тому числі й у вищих медичних закладах освіти.
Основні вимоги
У Постанові йдеться, що з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) у навчальному 2020–2021 рр. суб’єкти, що відповідальні за влаштування, утримання закладів зокрема фахової (в тому числі медичної та фармацевтичної — прим. ред.) передвищої, вищої освіти (далі — заклади освіти), мають здійснювати свою діяльність з урахуванням необхідності забезпечення належних протиепідемічних заходів (далі — заходи), спрямованих на запобігання ускладненню епідемічної ситуації внаслідок поширення коронавірусної хвороби (COVID-19).
Відповідальність за організацію та виконання протиепідемічних заходів покладається на засновника (власника) та керівника закладу освіти.
Керівник та медичний персонал закладу освіти, або відповідальна особа, яка пройшла відповідний інструктаж та призначена наказом керівника закладу, забезпечують:
>Допуск до роботи персоналу закладів освіти здійснюється за умови використання засобів індивідуального захисту (респіратора, захисного щитка або маски, в тому числі виготовленої самостійно) після проведення термометрії безконтактним термометром.
У разі виявлення співробітника з підвищеною температурою тіла понад 37,2 °С або із ознаками гострого респіраторного захворювання такий співробітник не допускається до роботи з рекомендаціями звернутися за медичною допомогою до сімейного лікаря.
При появі підвищеної температури тіла понад 37,2 °С або ознак гострого респіраторного захворювання вдома співробітник повідомляє свого безпосереднього керівника та не виходить на роботу, одночасно звертаючись за медичною допомогою.
Усі працівники закладу забезпечуються засобами індивідуального захисту із розрахунку 1 захисна маска на 3 год роботи. Засоби індивідуального захисту мають бути в наявності з розрахунку на 5 робочих днів, у тому числі на 1 робочу зміну — безпосередньо на робочому місці працівника.
Після кожного зняття засобів індивідуального захисту та перед одяганням чистих засобів індивідуального захисту працівник повинен ретельно вимити руки з милом або обробити антисептичним засобом.
Керівник закладу освіти забезпечує:
>Вимоги щодо організації освітнього процесу
Керівник закладу освіти розробляє маршрути руху здобувачів освіти (залучаються всі можливі входи в приміщення закладу) та складає графік, за яким відбувається допуск здобувачів освіти до закладу. Графік допуску повинен бути сформований таким чином, щоб запобігати утворенню скупчення учасників освітнього процесу. Забороняється допуск до закладу освіти батьків або супроводжуючих осіб, крім осіб, які супроводжують осіб з інвалідністю.
Педагогічний склад закладу освіти перед початком занять проводить опитування учасників освітнього процесу щодо їх самопочуття та наявності симптомів респіраторної хвороби.
У разі виявлення ознак гострої респіраторної хвороби здобувачі освіти одягають маску, тимчасово повинні бути ізольовані у спеціально відведеному приміщенні закладу, а також приймається узгоджене рішення щодо направлення до закладу охорони здоров’я.
Після вилучення особи із симптомами інфекційної хвороби у приміщенні, де перебувала така особа, проводиться провітрювання поза графіком та дезінфекція висококонтактних поверхонь.
Вхід до приміщень закладу дозволяється за наявності захисної маски або респіратора. Захисні маски можуть не використовуватися під час проведення занять у навчальних приміщеннях. Під час пересування приміщеннями закладу освіти використання захисних масок є обов’язковим.
У регіонах, що належать до «помаранчевого» рівня епідемічної небезпеки, педагогам у процесі викладання навчальної дисципліни рекомендовано використовувати захисні щитки.
Багаторазовий захисний щиток використовується та дезінфікується відповідно до інструкції виробника.
На всіх входах до закладу організовуються місця для обробки рук антисептичними засобами. Місця для обробки рук позначаються яскравим вказівником про правила та необхідність дезінфекції рук (банер, наклейка тощо).
Пересування здобувачів освіти між навчальними кабінетами, аудиторіями повинно бути мінімізованим, зокрема шляхом проведення занять впродовж дня для одного і того ж класу (групи) в одній і тій самій аудиторії (кабінеті), застосування модульного підходу до організації вивчення дисциплін тощо.
У розкладі занять необхідно передбачити можливість визначення різного часу початку та закінчення занять (перерв) для різних класів та груп.
Необхідно забезпечити раціональне використання запасних виходів із закладу освіти, використання розмітки на підлозі, що полегшує організацію двостороннього руху коридорами, виокремлення зон переміщення для різних вікових категорій здобувачів освіти.
За можливості забезпечити проведення занять з окремих предметів на відкритому повітрі.
Проведення занять у класах (аудиторіях) дозволено лише для окремих класів (груп).
Заповненість лекційних залів під час проведення занять, що передбачають поєднання кількох класів (груп), не повинна перевищувати 50% при забезпеченні максимальної дистанції між здобувачами освіти.
У регіонах, що належать до «помаранчевого» рівня епідемічної небезпеки, наповненість класів (груп) не повинна перевищувати 20 осіб.
У таких випадках засновник (власник) та керівник закладу освіти повинні завчасно адаптувати графік навчання та сформувати групи на час встановлення відповідного рівня епідемічної небезпеки.
Здобувачі освіти у сфері охорони здоров’я, що проходять навчання (виробничу практику) на базі закладів охорони здоров’я повинні дотримуватися додаткових протиепідемічних заходів, визначених цим закладом.
У разі підтвердження випадку коронавірусної хвороби COVID-19 в одного з учнів (студентів) усі інші учні (студенти) відповідної групи визнаються такими, що потребують самоізоляції, та повинні вживати заходів, передбачених галузевими стандартами у сфері охорони здоров’я.
У санітарних кімнатах потрібно забезпечити наявність рідкого мила та паперових рушників (або електросушарок для рук). Використання багаторазових рушників заборонене.
Основним заходом гігієни рук в умовах закладу освіти є миття рук з милом. Використання антисептиків доцільне лише в тому разі, коли відсутній доступ до проточної води з милом. Протирання рук вологими серветками з метою знезараження або як заміна миття рук або антисептичної обробки не рекомендується.
Після проведення занять у кінці робочого дня необхідно провести очищення і дезінфекцію поверхонь (в тому числі дверних ручок, столів, місць для сидіння, перил тощо).
Після кожного навчального заняття необхідно проводити провітрювання впродовж не менше 10 хв. При провітрюванні слід забезпечити безпеку дітей шляхом встановлення замків та фізичних обмежувачів на вікна.
Вимоги до організації харчування
Керівник закладу освіти розробляє графік харчування здобувачів освіти. Рекомендовано провести розрахунок максимальної кількості учнів, які можуть одночасно отримувати (на лінії роздачі) та вживати їжу, не порушуючи фізичної дистанції 1 м. Організація мультипрофільного харчування за типом «шведського столу» та шляхом самообслуговування на період карантину не дозволяється.
Функціонування питних фонтанчиків на території закладу освіти не дозволяється. Питний режим здобувача освіти організовується з допомогою використання індивідуальних ємкостей для рідини або фасованої питної продукції.
При організації харчування необхідно забезпечити відстань між столами не менше 1,5 м та розміщення за столом не більше чотирьох осіб.
Усі працівники харчоблоку забезпечуються засобами індивідуального захисту із розрахунку 1 захисна маска на 3 год роботи, одноразовими рукавичками. Засоби індивідуального захисту мають бути в наявності із розрахунку на 5 робочих днів, у тому числі на 1 робочу зміну — безпосередньо на робочому місці працівника.
Після кожного зняття засобів індивідуального захисту (захисних масок, одноразових рукавичок) перед одяганням чистих засобів індивідуального захисту працівник повинен ретельно вимити руки з милом або обробити антисептичним засобом.
Працівник їдальні, який видає страви або здійснює розрахунок, повинен бути забезпечений засобами індивідуального захисту: захисною маскою або респіратором, захисними окулярами або захисним щитком, одноразовими рукавичками.
При організації харчування необхідно забезпечити умови для дотриманням працівниками правил особистої гігієни — рукомийники, мило рідке, паперові рушники (або електросушарки для рук), антисептичні засоби для обробки рук тощо.
З працівниками харчоблоку необхідно провести навчання щодо одягання, використання, зняття засобів індивідуального захисту, їх утилізації, забезпечити контроль за виконанням цих вимог.
Вимоги до поводження з використаними засобами індивідуального захисту
Керівник закладу організовує централізований збір та утилізацію використаних засобів індивідуального захисту (захисні маски, респіратори, гумові рукавички, захисні щитки), паперових серветок в окремі контейнери/урни (картонні або пластикові) з кришками та поліетиленовими пакетами таким чином:
>Цією Постановою також визнається такою, що втратила чинність, Постанова головного державного санітарного лікаря України від 30 липня 2020 р. № 42 «Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти в період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».
Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.
Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua