Чим небезпечне застосування дієтичних добавок?

6 серпня 2020 о 12:42
4003

Група дієтичних добавок (ДД), що належать до нутрицевтиків, застосовується з метою оптимізації раціону харчування та становить додаткове джерело нутрієнтів: білків, амінокислот, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин та харчових волокон. Інша група ДД — парафармацевтики — призначаються для профілактики, допоміжної терапії та підтримки функціональної активності органів і систем людини. До ДД-парафармацевтиків належать, зокрема, еубіотики (або пробіотики). Визначення терміна «дієтичні добавки» або «біологічно активні добавки» розрізняється у різних країнах. В Україні застосування ДД регулюється законом від 23.12.1997 р. № 771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Згідно із законодавством, «дієтична добавка» визначається як харчовий продукт, що застосовується у невеликій кількості додатково до звичайного раціону, є концентрованим джерелом поживних речовин та виготовлений у пероральній формі. Нова галузь знань, яка вивчає застосування ДД, — фармаконутриціологія — межує між наукою про харчування та фармакологією (Супрун Е., 2018).

У дослідженні 2018 р., результати якого опубліковані у журналі «JAMA Network Open», проаналізовано близько 800 ДД. Більшість із них впливали на сексуальну активність, масу тіла та сприяли нарощенню м’язової маси. При цьому близько 80% з них були однокомпонентними, а до інших 20% входило ≤1 компонента. Зазначимо, що більшість із ДД не були схвалені Управлінням з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (FDA). На думку дослідників, ДД можуть серйозно зашкодити здоров’ю людини.

На сьогодні знання про ДД обмежуються рекламою маркетингових компаній. В умовах ринку харчових добавок, який особливо динамічно розвивається впродовж останнього десятиріччя, виникає брак знань щодо можливих негативних наслідків від їх застосування. Ще донедавна у складі ДД можна було виявити корисні компоненти: вітаміни, мінерали чи амінокислоти. Крім того, ДД також може містити інгредієнти рослинного походження або їх екстракти. Зауважимо, що «безпечний» на перший погляд склад може містити токсичні елементи, зокрема значну кількість важких металів — кадмію (Cd), свинцю (Pb) та ртуті (Hg).

Враховуючи широке застосування рослинних добавок в усьому світі та зростання їх популярності, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) встановила, що лише 25 із 191 країни керуються національною політикою і нормативною базою відносно застосування рослинних добавок. І тільки 64 країни з цього списку регулюють їх реалізацію.

У результаті дослідження 41 ДД на вміст важких металів з’ясовано, що 24 з них містять екстракти наземних рослин, а 17 — мікроводоростей (таблиця).

Таблиця. Концентрація важких металів (Pb, Cd, Hg) у 13 ДД

Основний інгредієнт ДД Країна-виробник Форма випуску Вміст Pb (мг/кг) Вміст Cd (мг/кг) Вміст Hg (мг/кг)
Кизил звичайний, кульбаба ЄС Чайні пакетики <LOD 0,020 <LOD
Шавлія Польща Таблетки <LOD <LOD <LOD
Льон Польща Таблетки <LOD <LOD <LOD
Екстракт м’яти, фенхелю і тмину Польща Чайні пакетики <LOD 0,075 <LOD
Артишок, первоцвіт Польща Чайні пакетики 0,191 0,080 <LOD
Кропива Польща Чайні пакетики 0,054 <LOD <LOD
Кропива Польща Сушена рослина 0,067 <LOD <LOD
Подорожник Польща Порошок <LOD 0,011 <LOD
Екстракт шавлії, вітамін С Швейцарія Таблетки <LOD <LOD <LOD
Екстракт чебрецю та подорожнику Польща Таблетки <LOD <LOD <LOD
Ксилітол Польща Порошок <LOD 0,009 <LOD
Чорна смородина, гібіскус, аронія Польща Сушена рослина 0,021 <LOD <LOD
Екстракт меліси Польща Таблетки <LOD <LOD <LOD
ЄС — Європейський Союз. LOD — найнижча концентрація, при якій речовина, яка аналізується, може бути виявлена у 95% випадків (вірогідність отримання хибнонегативного результату становить 5%). Гранично допустима концентрація важких металів у ДД із вмістом наземних рослин становить 1,0 мг/кг; із вмістом мікроводоростей — 3,0 мг/кг.

Таким чином, вчені дійшли наступних висновків:

  • отримані результати дослідження продемонстрували наявність важких металів у всіх ДД, зокрема Cd виявлений у 68% проаналізованих зразках, Pb — у 68%, Hg — у 29%;
  • концентрація важких металів напряму корелювала із країною-виробником ДД. Менш важливим фактором була форма випуску ДД;
  • ризики для здоров’я, пов’язані із вживанням харчових добавок, передусім залежать від тривалості їх застосування;
  • фармацевтичні компанії повинні надавати повну інформацію щодо терміну та безпеки застосування.
  • Drabek M., Piekut A., Szymala I. et al. (2020) Health risks from consumption of medicinal plant dietary supplements (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/fsn3.1636).

Катерина Приходько-Дибська