Як знизити захворюваність на рак

11 червня 2020 о 17:42
1061

Україна посідає друге місце в Європі за темпами поширення раку. Наразі на обліку в країні майже 1 млн людей з онкологічною патологією, які успішно пройшли лікування і перебувають у стані ремісії. З кожним роком збільшується кількість людей, які повертаються до нормального життя після лікування онкологічного захворювання.

У тих, хто поборов онкозахворювання, є високий ризик розвитку ще одного злоякісного новоутворення, серцево-судинних захворювань, діабету і остеопорозу.

Щоб покращити реакцію організму на лікування, пришвидшити одужання, знизити ризик рецидиву і підвищити якість життя, слід дотримуватися правил здорового харчування, фізичної активності та уважно стежити за станом здоров’я.

Як запобігти раку

Регулярно та відверто спілкуйтеся з лікарем. Після завершення лікування пацієнти часто бояться, що рак може повернутися (рецидив). Для того щоб побороти страх і мати відчуття контролю над рецидивом, потрібно дотримуватись усіх рекомендацій лікаря та прислухатися до організму.

Обов’язково повідомляйте лікаря, якщо у вас з’явилися нові симптоми, турбує біль, втома чи безсоння. Повідомте про лікарські засоби, вітаміни або лікарські трави, які приймаєте. Дотримуйтесь інструкцій щодо планових обстежень. Це допоможе виявити ранні ознаки нового або того ж раку, запобігти іншим супутнім захворюванням.

Дотримуйтеся здорового способу життя

Фізична активність. Збереження фізичної активності може покращити результати лікування та знизити ризик рецидиву раку молочної залози, товстої кишки і ендометрію (слизової оболонки матки).

Важливо попередньо проконсультуватися з лікарем і поступово підвищувати активність. Якщо вам потрібно залишатися в ліжку під час одужання, навіть рухи руками та ногами лежачи допоможуть залишатися гнучкими і усунути м’язове напруження.

Правильне харчування. Надмірна маса тіла підвищує ризик рецидиву. Проконсультуйтеся з лікарем щодо продуктів, які слід їсти. Експерти рекомендують фрукти, овочі та цільні зерна. Уникайте продуктів із високим ступенем перероблення та червоного м’яса. Обмежте споживання фаст-фудів та іншої їжі з високим вмістом жиру, крохмалю або цукру.

Не використовуйте спеціальні харчові добавки для профілактики раку.

Відмовтеся від шкідливих звичок. За даними ВООЗ, щорічно у світі 22% онкохворих помирають від раку, який виник внаслідок куріння. Відмовившись від куріння, можна знизити ризик розвитку раку на 70%. Припинення куріння навіть після діагностики раку може полегшити одужання і загальний стан здоров’я. Також уникайте пасивного куріння.

Чим більше спиртних напоїв споживаєте, тим вищим стає ризик розвитку раку. Вживання алкоголю може підвищити рівень естрогену в крові, що теоретично може підвищити ризик рецидиву.

Контролюйте час проведення на сонці. Ультрафіолетове випромінювання найбільш інтенсивне з 10:00 до 16:00. Щодня використовуйте сонцезахисний крем SPF із рівнем захисту не менше 30. Також носіть сонцезахисний одяг і широкополі капелюхи. Пам’ятайте, що деякі лікарські засоби можуть зробити вас більш чутливими до впливу сонця.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.org.ua