Отруєння грибами: профілактика, симптоми, перша допомога

9 червня 2020 о 12:28
1065
Спеціальності :

Протягом цього року в Україні зареєстрували 13 випадків отруєння дикорослими грибами. Внаслідок цього станом на 4 червня 2020 р. захворіли 14 осіб, з них четверо — діти. Летальних випадків не було.

Де отруїлися грибами

Отруєння  дикорослими грибами були зареєстровані на:

  • Вінничині — 1 людина;
  • Дніпропетровщині — 2 дорослих та 4 дітей;
  • Донеччині — 3 людей;
  • Кіровоградщині — 1 людина;
  • Одещині — 1 людина;
  • Чернігівщині — 2 людей;
  • Черкащині — 1 людина.

У трьох випадках причиною отруєнь було вживання маринованих грибів. У восьми — відварних та смажених. У двох випадках у сирому вигляді гриби вживали в їжу двоє дітей.

Уся харчова продукція, що стала причиною захворювання, була приготована у домашніх умовах (крім сирих грибів, що їх їли діти).

Як не отруїтися грибами

  • Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, які підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
  • Не купуйте грибів на стихійних ринках.
  • Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
  • Збирайте лише добре відомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
  • Не беріть занадто молодих чи старих грибів — їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте грибів поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
  • Не збирайте грибів у посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і підвищивши концентрацію токсинів.
  • Не куштуйте сирих грибів.
  • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні необхідно викинути.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв після споживання, так і протягом кількох днів:

  • нудота;
  • блювання;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!

Перша допомога у разі отруєння грибами

  • терміново телефонуйте до швидкої допомоги — загальний номер 103;
  • промийте шлунок простою водою;
  • дотримуйтеся постільного режиму;
  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.org.ua