Ботулізм: у травні–червні очікується сезонний підйом захворюваності

29 квітня 2020 о 16:14
1062

Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, спричинене вживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Найкращий спосіб захистити своє здоров’я — утримуватися від їжі, якість якої споживачу достеменно невідома.

З початку 2020 р. в Україні зареєстровано 13 випадків ботулізму, захворіли 15 осіб, з них 14 дорослих та одна дитина віком 9 років.

Порівняно з минулим роком, цьогоріч кількість захворілих на ботулізм зменшилася вдвічі, кількість померлих — утричі. Зокрема, у 2019 р. померли три людини: у Запорізькій області двоє та одна у Чернігівській області. У 2020 р. померла одна людина у Вінницькій області.

Цього року понад 60% людей, які захворіли на ботулізм, — чоловіки. У 2019 р. понад 60% тих, хто захворів, складали жінки. 60% людей, які захворіли, — це особи віком 25–55 років.

Усі постраждалі у поточному році мали можливість отримати протиботулінічну сироватку.

Цьогоріч захворювання на ботулізм було зареєстровано на Вінниччині (5), Донеччині  (1), Житомирщині (1), Київщині (1), Закарпатті (1), Чернігівщині (3), Черкащині (1), Хмельниччині (1), а також у місті Київ (1).

Варто пам’ятати, що ботулізм має чітко виражену сезонність. Підвищення захворюваності спостерігається у травні—червні.

Більшість харчової продукції, що стала причиною захворювання у 13 (86,6%) постраждалих, була виготовлена в домашніх умовах.

Шестеро захворілих вживали рибну продукцію, виготовлену в побутових умовах або невідомого походження. Інші випадки захворювання на ботулізм були пов’язані зі вживанням:

  • м’ясних консервів та інших виробів із м’яса (у шести захворілих);
  • овочевих та грибних консервів (у двох осіб, які захворіли).

У червні 2019 р. Міністерство охорони здоров’я України закупило за кошти державного бюджету 204 флакони гептавалентного (типи А, В, С, D, Е, F, G) ботулінічного антитоксину канадського виробництва. Залишки антитоксину станом на 1 березня 2020 р. становлять 123 дози.

Симптоми ботулізму

Неврологічні розлади — порушення зору (двоїння або туман в очах, невиразність мови, важкість ковтання, відчуття сухості у роті, м’язова слабкість).

У 50% хворих першими проявами ботулізму можуть бути короткочасні симптоми інтоксикації: діарея, блювання, незначне підвищення температури тіла, біль у животі.

Тяжкі форми захворювання характеризуються різким пригніченням функції дихальних м’язів. За відсутності адекватної терапії смерть зазвичай настає від дихальної недостатності на 2–3-й день хвороби.

У дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі, тривалого плачу, а також м’язової слабкості.

Інкубаційний період може тривати від 2–3 год до 10 днів

Під час виникнення будь-яких із цих симптомів потрібно терміново звернутися по допомогу до лікаря.

Профілактика ботулізму

  • ретельно мийте руки, продукти і посуд;
  • під час консервування в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно двічі в різні дні протягом 5 хв прогрівати їх за температури 100 °С 5 хв, після чого простерилізувати консерви за температури 100 °С не менше 40–60 хв із подальшим герметичним упакуванням;
  • найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту такої банки;
  • рибу перед засолюванням у домашніх умовах необхідно почистити від нутрощів, ретельно промити зовнішню та внутрішню поверхні;
  • гриби складно повністю очистити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах;
  • не можна купувати і вживати продукти харчування, виготовлені у домашніх умовах (консерви, в’ялену, копчену, солену рибу тощо) в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.org.ua