Антисептики для рук та мило: що ефективніше

24 березня 2020 о 12:31
5446

Гігієна рук — комплекс заходів, спрямованих на знищення транзиторної та зменшення чисельності резидентної мікрофлори. Гігієнічна антисептика може реалізовуватися завдяки:

  • використанню таких антисептичних засобів для рук, як розчини або гелі;
  • використанню мила.

Необхідно розуміти, що антисептичне оброблення рук є альтернативою у разі, коли миття рук з милом і водою неможливе з тих чи інших причин (Hayat A., Munnawar F., 2016). Починаючи з 1938 р. спеціалісти виділяють три типи мікрофлори шкіри рук: резидентний — представники цієї групи вегетують в епідермісі та зазвичай не патогенні щодо непошкодженої шкіри, однак здатні викликати розвиток інфекційого процесу за нявності пошкоджень; транзиторний — мікроорганізми цієї групи містяться лише на поверхні шкіри, і патогенний — представлений такими мікроорганізмами, як Staphylococcus aureus, β-гемолітичні стрептококи (Kampf G., 2018).

Миття рук з милом

У Медичному університеті Грайсвальда, Інституті гігієни та медицини навколишнього середовища проведено дослідження з метою вивчення ефективності дії мила щодо двох типів бактеріальної мікрофлори і різних типів вірусів. Результати, отримані в ході дослідження, наведено в табл. 1 і 2.

Таблиця 1. Середні значення log10 зниження різних вірусів та бактерій після миття рук звичайним милом і водою

Види мікроорганізмів та вірусів Тривалість миття рук Середнє значення log10 зниження
Ротавіруси 10 с

30 с

0,7–1,2

1,2

Поліовірус 30 с

1 хв

5 хв

2,1

1,0–1,1

2,1

Мишиний норовірус 30 с 2,9
E. coli 10 с

15 с

30 с

1 хв

2 хв

0,5

0,6–1,7

1,4–3,0

2,6–3,2

3,3

P. aeruginosa 30 с 2,0–3,0
S. aureus 30 с 0,5–3,0
MRSA 30 с 1,4–1,9
S. marcescens 30 с 2,0
Klebsiella spp. 20 с 1,7

Дезінфекція рук антисептиками

Рецептура антисептиків ґрунтується зазвичай на етанолі, ізопропанолі, n-пропанолі або на комбінації цих спиртів. ВООЗ рекомендує проводити гігієнічну антисептику рук спиртовмісними засобами протягом 20–30 с. Різні клінічні дослідження продемонстрували, що засоби на основі 60–95% спирту і засоби, що містять 50–95% спирту в комбінації з четвертинними амонієвими з’єднаннями чи хлоргексидином глюконатом у невисоких концентраціях, забезпечують більш виражене, порівняно з іншими засобами, зменшення кількості мікроорганізмів та вірусів на шкірі рук одразу після застосування.

У роботі G. Kampf (2018) була розглянута і доведена противірусна ефективність етанолу різних концентрацій протягом різного часу експозиції (10 хв; 2 хв; 30 с; 20 с). Етанол продемонстрував свою ефективність по відношенню до таких вірусів:

  • поліовірусу 1-го та 2-го типу;
  • вірусу Коксакі;
  • еховірусів;
  • поліомавірусів;
  • мишиного норовірусу;
  • ентеровірусу;
  • ротавірусу;
  • аденовірусу;
  • вірусу гепатиту А.

Таблиця 2. Порівняльна характеристика антисептиків, що використовується для оброблення рук

Група Грам (+) бактерії Грам (–) бактерії Мікобактерії Гриби Віруси Початок дії
Спирти +++ +++ +++ +++ +++ Швидкий
Хлоргексидин (2% та 4% водний розчин) +++ ++ + + +++ Поступовий
«+++» — висока активність; «++» — помірна активність; «+» — низька активність.

У дослідженні, що проводилося на базі Департаменту громадського стоматологічного здоров’я, Махараштра, Індія, була розглянута антимікробна ефективність таких чотирьох антисептичних засобів для рук: Sterilium, Pure Hands, Dettol та Lifebuoy.

  • Основні діючі речовини Sterilium: ізопропанол, пропиловий спирт, етилсульфат мецентронію.
  • Основні діючі речовини PureHands: хривера, коріандр, лайм, ветивер, нім.
  • Основні діючі речовини Dettol: денатурований спирт — 69,4%, пропіленгліколь.
  • Основні діючі речовини Lifebuoy: етанол 95%, ізопропанол 10%.

Антимікробна ефективність розглядалася щодо Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, а також Enterococcus faecalis. У ході дослідження було з’ясовано, що антисептичний засіб на основі ізопропанолу та пропилового спирту (стериліум) показав найвищу ефективність як проти грам (+), так і проти грам (–) бактерій. Таким чином, спирт є основним активним інгредієнтом антисептичних засобів, антимікробна дія якого полягає у денатурації білків, порушенні тканинних оболонок та розформуванні ліпідів (Jain V. et al., 2016).

  • Kampf G. (2018) Efficacy of ethanol against viruses in hand disinfection. J. Hosp. Infect., 98(4): 331–338.
  • Jain V., Karibasappa G., Dodamani A. et al. (2016) Comparative assessment of antimicrobial efficacy of different hand sanitizers: An in vitro study. Dental Res. J., 13(5): 424–431.

Катерина Приходько-Дибська