Гігієна рук — комплекс заходів, спрямованих на знищення транзиторної та зменшення чисельності резидентної мікрофлори. Гігієнічна антисептика може реалізовуватися завдяки:
- використанню таких антисептичних засобів для рук, як розчини або гелі;
- використанню мила.
Необхідно розуміти, що антисептичне оброблення рук є альтернативою у разі, коли миття рук з милом і водою неможливе з тих чи інших причин (Hayat A., Munnawar F., 2016). Починаючи з 1938 р. спеціалісти виділяють три типи мікрофлори шкіри рук: резидентний — представники цієї групи вегетують в епідермісі та зазвичай не патогенні щодо непошкодженої шкіри, однак здатні викликати розвиток інфекційого процесу за нявності пошкоджень; транзиторний — мікроорганізми цієї групи містяться лише на поверхні шкіри, і патогенний — представлений такими мікроорганізмами, як Staphylococcus aureus, β-гемолітичні стрептококи (Kampf G., 2018).
Миття рук з милом
У Медичному університеті Грайсвальда, Інституті гігієни та медицини навколишнього середовища проведено дослідження з метою вивчення ефективності дії мила щодо двох типів бактеріальної мікрофлори і різних типів вірусів. Результати, отримані в ході дослідження, наведено в табл. 1 і 2.
Таблиця 1. Середні значення log10 зниження різних вірусів та бактерій після миття рук звичайним милом і водою
Види мікроорганізмів та вірусів | Тривалість миття рук | Середнє значення log10 зниження |
---|---|---|
Ротавіруси | 10 с
30 с |
0,7–1,2
1,2 |
Поліовірус | 30 с
1 хв 5 хв |
2,1
1,0–1,1 2,1 |
Мишиний норовірус | 30 с | 2,9 |
E. coli | 10 с
15 с 30 с 1 хв 2 хв |
0,5
0,6–1,7 1,4–3,0 2,6–3,2 3,3 |
P. aeruginosa | 30 с | 2,0–3,0 |
S. aureus | 30 с | 0,5–3,0 |
MRSA | 30 с | 1,4–1,9 |
S. marcescens | 30 с | 2,0 |
Klebsiella spp. | 20 с | 1,7 |
Дезінфекція рук антисептиками
Рецептура антисептиків ґрунтується зазвичай на етанолі, ізопропанолі, n-пропанолі або на комбінації цих спиртів. ВООЗ рекомендує проводити гігієнічну антисептику рук спиртовмісними засобами протягом 20–30 с. Різні клінічні дослідження продемонстрували, що засоби на основі 60–95% спирту і засоби, що містять 50–95% спирту в комбінації з четвертинними амонієвими з’єднаннями чи хлоргексидином глюконатом у невисоких концентраціях, забезпечують більш виражене, порівняно з іншими засобами, зменшення кількості мікроорганізмів та вірусів на шкірі рук одразу після застосування.
У роботі G. Kampf (2018) була розглянута і доведена противірусна ефективність етанолу різних концентрацій протягом різного часу експозиції (10 хв; 2 хв; 30 с; 20 с). Етанол продемонстрував свою ефективність по відношенню до таких вірусів:
- поліовірусу 1-го та 2-го типу;
- вірусу Коксакі;
- еховірусів;
- поліомавірусів;
- мишиного норовірусу;
- ентеровірусу;
- ротавірусу;
- аденовірусу;
- вірусу гепатиту А.
Таблиця 2. Порівняльна характеристика антисептиків, що використовується для оброблення рук
Група | Грам (+) бактерії | Грам (–) бактерії | Мікобактерії | Гриби | Віруси | Початок дії |
---|---|---|---|---|---|---|
Спирти | +++ | +++ | +++ | +++ | +++ | Швидкий |
Хлоргексидин (2% та 4% водний розчин) | +++ | ++ | + | + | +++ | Поступовий |
У дослідженні, що проводилося на базі Департаменту громадського стоматологічного здоров’я, Махараштра, Індія, була розглянута антимікробна ефективність таких чотирьох антисептичних засобів для рук: Sterilium, Pure Hands, Dettol та Lifebuoy.
- Основні діючі речовини Sterilium: ізопропанол, пропиловий спирт, етилсульфат мецентронію.
- Основні діючі речовини PureHands: хривера, коріандр, лайм, ветивер, нім.
- Основні діючі речовини Dettol: денатурований спирт — 69,4%, пропіленгліколь.
- Основні діючі речовини Lifebuoy: етанол 95%, ізопропанол 10%.
Антимікробна ефективність розглядалася щодо Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, а також Enterococcus faecalis. У ході дослідження було з’ясовано, що антисептичний засіб на основі ізопропанолу та пропилового спирту (стериліум) показав найвищу ефективність як проти грам (+), так і проти грам (–) бактерій. Таким чином, спирт є основним активним інгредієнтом антисептичних засобів, антимікробна дія якого полягає у денатурації білків, порушенні тканинних оболонок та розформуванні ліпідів (Jain V. et al., 2016).
- Kampf G. (2018) Efficacy of ethanol against viruses in hand disinfection. J. Hosp. Infect., 98(4): 331–338.
- Jain V., Karibasappa G., Dodamani A. et al. (2016) Comparative assessment of antimicrobial efficacy of different hand sanitizers: An in vitro study. Dental Res. J., 13(5): 424–431.
Катерина Приходько-Дибська