Актуальність
Відомо, що у пацієнтів із харчовими розладами відзначають незадовільний стан порожнини рота. Серед напоїв, що чинять негативний вплив, є кофеїновмісні та кола. Пацієнти з нервовою анорексією, нервовою булімією та іншими неспецифічними розладами зі шкідливими харчовими звичками, блюванням, порушенням складу слини перебувають у групі підвищеного ризику за розвитком ерозії та карієсу зубів. Проблеми, пов’язані із зубами, виникають не лише внаслідок регулярного споживання солодких напоїв та шкідливих продуктів, а й спричинені гастроезофагеальною рефлюксною хворобою та булімією. Харчові розлади важко піддаються лікуванню, оскільки воно потребує тривалого часу і супроводжується рецидивами.
Методи та результати
В обстеження було залучено 54 особи (з них 50 — жінки) з розладами харчування, які були пацієнтами спеціалізованої клініки. Для підтвердження діагнозу харчового розладу використовували спеціальний індекс розладів харчування (Symptom Index of the Eating Disorder Inventory-2). Під час опитування пацієнти оцінювали своє самопочуття — «відносно хороше» та «погане». Серед хворих із підтвердженим діагнозом харчового розладу були:
- 28% — з нервовою анорексією;
- 14% — з нервовою булімією;
- 58% — з іншими неспецифічними порушеннями харчування.
Блювання відзначали у 25 пацієнтів цієї групи, у решти 29 — було відсутнє.
Споживання напоїв (табл. 1)
Таблиця 1. Споживання безалкогольних напоїв (л/рік) пацієнтами з відносно хорошим та поганим самопочуттям порівняно зі здоровою контрольною групою
Напої | Пацієнти із самопочуттям | Контрольна група | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
відносно хорошим | поганим | |||||
Значення | Діапазон | Значення | Діапазон | Значення | Діапазон | |
Безалкогольні | 97,5±175,4 | 0–1029 | 135,8±292,8 | 0–1752 | 108,8±97,0 | 0–511 |
Газовані безалкогольні | 68,9±166,7 | 0–1029 | 103,4±277,7 | 0–1752 | 61,6±69,8 | 0–365 |
Нерегулярно вживані газовані | 54,9±162,9 | 0–1029 | 83,0±274,3 | 0–1752 | 18,3±43,4 | 0–182 |
Регулярно вживані газовані | 14,0±52,8 | 0–313 | 20,4±70,2 | 0–365 | 43,3±59,8 | 0–365 |
Кофеїновмісні | 251,4±254,6 | 0–1186 | 253,7±367,3 | 0–1642 | 125,8±123,2 | 0–523,0 |
Харчові звички (табл. 2)
Таблиця 2. Харчові звички у пацієнтів із відносно хорошим та поганим самопочуттям порівняно зі здоровою контрольною групою
Показник | Пацієнти із самопочуттям | Контрольна група | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
відносно хорошим | поганим | |||||
Значення | Діапазон | Значення | Діапазон | Значення | Діапазон | |
Кількість прийомів їжі за день | 3,8±1,5 | 1–7 | 3,0±1,8 | 0–7 | 3,4±1,0 | 1–5,5 |
Кількість сніданків за тиждень | 6,0±2,1 | 0–7 | 4,8±2,9 | 0–7 | 6,3±1,5 | 1–7 |
Кількість обідів за тиждень | 6,0±1,9 | 0–7 | 4,6±2,6 | 0–7 | 6,5±1,3 | 1–7 |
Кількість вечерь за тиждень | 6,5±1,2 | 2–7 | 5,0±2,6 | 0–7 | 6,4±1,5 | 1–7 |
Кількість перекусів за тиждень | 6,3±3,5 | 0–17 | 4,9±6,1 | 0–40 | 5,1±3,0 | 0–14 |
Індивідуальна гігієна порожнини рота (табл. 3)
Таблиця 3. Гігієна порожнини рота у пацієнтів із відносно хорошим та поганим самопочуттям порівняно зі здоровою контрольною групою
Показник | Пацієнти із самопочуттям | Контрольна група | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
відносно хорошим | поганим | |||||
Значення | Діапазон | Значення | Діапазон | Значення | Діапазон | |
Кількість разів чищення на день | 2,3±0,7 | 1–5,5 | 2,6±1,5 | 0–10 | 2,1±0,5 | 1–3,5 |
Тривалість чищення | 3,3±3,3 | 1–22,5 | 3,5±3,7 | 0,5–22,5 | 2,9±1,6 | 1–7,5 |
Кількість зубної пасти | 1,5±0,9 | 0,3–6,5 | 1,5±0,92 | 0,3–6,5 | 1,6±0,95 | 0,2–5 |
Таким чином, у пацієнтів низька культура харчування, що може зашкодити їх загальному здоров’ю, а також стану порожнини рота.
- Johansson A., Norring C., Unell L. et al. (2020) Diet and behavioral habits related to oral health in eating disorder patients: a matched case-control study. J. Eat Dis., 8: 7 (https://doi.org/10.1186/s40337-020-0281-z).
- https://jeatdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40337-020-0281-z
Катерина Приходько-Дибська