Розлади харчування та зміна стану порожнини рота

12 березня 2020 о 17:54
745

Актуальність

Відомо, що у пацієнтів із харчовими розладами відзначають незадовільний стан порожнини рота. Серед напоїв, що чинять негативний вплив, є кофеїновмісні та кола. Пацієнти з нервовою анорексією, нервовою булімією та іншими неспецифічними розладами зі шкідливими харчовими звичками, блюванням, порушенням складу слини перебувають у групі підвищеного ризику за розвитком ерозії та карієсу зубів. Проблеми, пов’язані із зубами, виникають не лише внаслідок регулярного споживання солодких напоїв та шкідливих продуктів, а й спричинені гастроезофагеальною рефлюксною хворобою та булімією. Харчові розлади важко піддаються лікуванню, оскільки воно потребує тривалого часу і супроводжується рецидивами.

Методи та результати

В обстеження було залучено 54 особи (з них 50 — жінки) з розладами харчування, які були пацієнтами спеціалізованої клініки. Для підтвердження діагнозу харчового розладу використовували спеціальний індекс розладів харчування (Symptom Index of the Eating Disorder Inventory-2). Під час опитування пацієнти оцінювали своє самопочуття — «відносно хороше» та «погане». Серед хворих із підтвердженим діагнозом харчового розладу були:

  • 28% — з нервовою анорексією;
  • 14% — з нервовою булімією;
  • 58% — з іншими неспецифічними порушеннями харчування.

Блювання відзначали у 25 пацієнтів цієї групи, у решти 29 — було відсутнє.

Споживання напоїв (табл. 1)

Таблиця 1. Споживання безалкогольних напоїв (л/рік) пацієнтами з відносно хорошим та поганим самопочуттям порівняно зі здоровою контрольною групою

Напої Пацієнти із самопочуттям Контрольна група
відносно хорошим поганим
Значення Діапазон Значення Діапазон Значення Діапазон
Безалкогольні 97,5±175,4 0–1029 135,8±292,8 0–1752 108,8±97,0 0–511
Газовані безалкогольні 68,9±166,7 0–1029 103,4±277,7 0–1752 61,6±69,8 0–365
Нерегулярно вживані газовані 54,9±162,9 0–1029 83,0±274,3 0–1752 18,3±43,4 0–182
Регулярно вживані газовані 14,0±52,8 0–313 20,4±70,2 0–365 43,3±59,8 0–365
Кофеїновмісні 251,4±254,6 0–1186 253,7±367,3 0–1642 125,8±123,2 0–523,0

Харчові звички (табл. 2)

Таблиця 2. Харчові звички у пацієнтів із відносно хорошим та поганим самопочуттям порівняно зі здоровою контрольною групою

Показник Пацієнти із самопочуттям Контрольна група
відносно хорошим поганим
Значення Діапазон Значення Діапазон Значення Діапазон
Кількість прийомів їжі за день 3,8±1,5 1–7 3,0±1,8 0–7 3,4±1,0 1–5,5
Кількість сніданків за тиждень 6,0±2,1 0–7 4,8±2,9 0–7 6,3±1,5 1–7
Кількість обідів за тиждень 6,0±1,9 0–7 4,6±2,6 0–7 6,5±1,3 1–7
Кількість вечерь за тиждень 6,5±1,2 2–7 5,0±2,6 0–7 6,4±1,5 1–7
Кількість перекусів за тиждень 6,3±3,5 0–17 4,9±6,1 0–40 5,1±3,0 0–14

Індивідуальна гігієна порожнини рота (табл. 3)

Таблиця 3. Гігієна порожнини рота у пацієнтів із відносно хорошим та поганим самопочуттям порівняно зі здоровою контрольною групою

Показник Пацієнти із самопочуттям Контрольна група
відносно хорошим поганим
Значення Діапазон Значення Діапазон Значення Діапазон
Кількість разів чищення на день 2,3±0,7 1–5,5 2,6±1,5 0–10 2,1±0,5 1–3,5
Тривалість чищення 3,3±3,3 1–22,5 3,5±3,7 0,5–22,5 2,9±1,6 1–7,5
Кількість зубної пасти 1,5±0,9 0,3–6,5 1,5±0,92 0,3–6,5 1,6±0,95 0,2–5

Таким чином, у пацієнтів низька культура харчування, що може зашкодити їх загальному здоров’ю, а також стану порожнини рота.

  • Johansson A., Norring C., Unell L. et al. (2020) Diet and behavioral habits related to oral health in eating disorder patients: a matched case-control study. J. Eat Dis., 8: 7 (https://doi.org/10.1186/s40337-020-0281-z).
  • https://jeatdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40337-020-0281-z

Катерина Приходько-Дибська