Новий коронавірус у Китаї: основні заходи профілактики

22 січня 2020 о 11:45
5708

Станом на 20 січня 2020 р. у Китаї в місті Ухвань та за межами країни офіційно зареєстровано 205 лабораторно підтверджених випадків інфекційної хвороби, спричиненої новим коронавірусом (nCoV). Троє людей померли, 170 пацієнтів госпіталізовано. Чотири випадки захворювання серед осіб, які приїхали з міста Ухань, зареєстровано у Таїланді (2), Японії (1) та Південній Кореї (1).

Усі симптоми у осіб, які захворіли, з’явилися в період між 8 грудня 2019 р. та 18 січня 2020 р. Медичними службами встановлено та обстежено 817 близьких контактів. Період медичного спостереження за контактними особами становить 14 днів.  90 осіб ще залишаються під медичним наглядом,  за 727 особами завершився період спостереження. Позитивних результатів на nCoV не виявлено.

Оптовий базар морепродуктів міста Ухань було закрито з 1 січня 2020 р. За даними Муніципальної комісії з охорони здоров’я зразки, відібрані з базару, дали позитивний результат на nCoV.

Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України як визначений національний координатор Міжнародних медико-санітарних правил офіційно повідомив Прикордонну службу України, керівників обласних та Київського міського лабораторних центрів МОЗ України, а також керівників структурних підрозділів охорони здоров’я обласних та Київської міської державних адміністрацій про ситуацію з коронавірусом у Китаї та про актуальні рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

Протиепідемічні заходи в Україні

З метою раннього виявлення можливих випадків nCoV на території України та вжиття відповідних протиепідемічних заходів підготовлено практичні рекомендації щодо:

  1. Епідеміологічних та клінічних критеріїв визначення випадку коронавірусної інфекції (nCoV).
  2. Клінічного ведення пацієнтів, що відповідають визначенню випадку коронавірусної інфекції (nCoV).
  3. Переліку виробів медичного призначення, необхідних для роботи з пацієнтом із підозрою на nCoV.
  4. Вимог щодо дотримання правил інфекційного контролю у закладах охорони здоров’я, де перебувають пацієнти з підозрою на nCoV.
  5. Комунікаційних матеріалів для інформування населення щодо профілактичних заходів.

Генеральний директор ВООЗ скликає на 22 січня 2020 р. засідання Комітету з надзвичайних ситуацій у зв’язку з новими випадками хвороби та заявами про можливу передачу збудника інфекційної хвороби від людини до людини.

Наразі із залученням працівників ВООЗ та CDC все ще тривають розслідування щодо встановлення причин виникнення і факторів передачі інфекції, визначення меж осередків та масштабів поширення інфекційної хвороби, викликаної новим коронавірусом (nCoV).

Основні заходи профілактики

МОЗ України нагадує про основні заходи профілактики, яких необхідно дотримуватися при відвідуванні країн, де зареєстровано випадки nCoV:

  • уникати тісного контакту з людьми,  що мають симптоми  гострої респіраторної інфекції;
  • частіше мити рук з милом, особливо після прямого контакту із хворими людьми або їх оточенням;
  • уникати тісного контакту з тваринами на фермах або у дикій природі;
  • люди із симптомами гострої респіраторної інфекції повинні дотримуватися правил поведінки при кашлі (не підходити надто близько до співрозмовників, використовувати одноразові серветки при кашлі та чханні, мити частіше руки, максимально скоротити контакти з іншими людьми);

У разі відвідування зооринків або ринків із продуктами тваринного походження, дотримуйтеся таких правил:

>
  • уникайте контакту із хворими тваринами або зіпсованими продуктами тваринного походження;
  • мийте руки з милом після дотику до тварин або продуктів тваринного походження;
  • уникайте будь-якого контакту з безхатніми тваринами, що, можливо, проживають на території зооринку;
  • не торкайтесь очей, носа та рота брудними руками;
  • уникайте контакту з потенційно зараженими (контамінованими) тваринними залишками або рідинами на ґрунті, або частинах предметів магазину чи зооринку;
  • уникайте споживання сирих або недостатньо оброблених продуктів тваринного походження. Потрібно належним чином термічно обробляти  сире м’ясо, м’ясні субпродукти,  молоко  та слідувати належним практикам приготування харчових продуктів.
  • Рекомендації для груп ризику

    Групам професійного ризику (працівники бійні, ветеринари, працівники зооринків, а також інші особи, що контактують із живими тваринами та продуктами тваринного походження) слід дотримуватися таких правил:

    >
  • стежте за належною особистою гігієною;
  • використовуйте захисні накидки, рукавиці, маски під час контактів із тваринами або свіжими продуктами тваринного походження;
  • уникайте контакту з рідинами організму тварин, якщо не використовуєте захисне спорядження;
  • дезінфікуйте та мийте захисне спорядження щоденно;
  • зберігайте захисний одяг та спорядження після обробки у відведеному місці на роботі для запобігання можливому інфікуванню через захисне спорядження інших осіб;
  • мертві тварини повинні бути безпечно похованими або знищеними;
  • будьте уважними та інформуйте про будь-які нетипові захворювання у тварин відповідні інстанції.
  • Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

    Пресслужба «Українського медичного часопису»
    за матеріалами moz.gov.ua,  phc.org.ua