Здорове харчування дітей: презентовано збірку рецептів для шкільних їдалень

7 лютого 2019 о 12:51
818

Збірку презентували 6 лютого 2019 р. у Києві, де з цієї нагоди відбулася прес-конференція. Останній «Збірник рецептур страв для харчування школярів» видано ще у 1987 р.

Про збірку

Видання містить широкий перелік страв і дає змогу урізноманітнити харчування учнів абсолютно в усіх школах України навіть за мінімального фінансування.

До презентації видання, крім автора — Євгена Клопотенка, долучилися Владислав Збанацький, заступник генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», Марія Гуліч, керівниця лабораторії профілактики аліментарно-залежних захворювань ДУ «Інститут громадського здоров’я імені О.М. Марзєєва НАМН України», Павло Хобзей, перший заступник міністра освіти і науки України, та ін.

Коментарі медиків

«Ми раді сприяти ініціативам, які дають можливість дітям повноцінно харчуватися в їдальні школи, а не шукати шкідливі альтернативи деінде, аби втамувати відчуття голоду. Наразі кухарі в школах готують страви, які діти здебільшого не хочуть споживати. Зараз Євген зробив роботу за них — він розробив рецепти страв, які діти хотітимуть їсти. Сподіваємося, що це лише перший етап і збірник буде доповнюватися, вдосконалюватися та в подальшому враховуватиме також меню для дітей, що мають особливі потреби в харчуванні», — зауважив В. Збанацький.

«Ми використовуємо українські спеції, такі як липа, бузина, які коштують дуже дешево, але їх, на жаль, більшість українців не використовують у приготуванні страв. Це ж стосується липового чаю чи каркаде. Основний принцип підбору рецептів — це здорове харчування. Більшість рецептів не передбачає використання олії чи майонезу. Я би хотів змінити підхід до харчування українців у цілому і хочу показати країні, що кулінари з новим підходом, з новим мисленням здатні змінити країну на краще. Але ми не можемо нав’язувати ідеї: зміни роблять лише ті, хто хоче змін», — пояснює Є. Клопотенко.

Оскільки проект є добровільним, організатори планують презентувати видання у регіонах та розробити онлайн-уроки з приготування страв для популяризації ідеї та впровадження в загальноосвітніх школах нового меню. За їхніми словами, багато шкіл вже відгукнулися і готові змінити підхід до харчування учнів.

«Створення рецептурника — це лише перший етап, оскільки для автора важливо було розробити рецепти на основі бюджету, який нині становить 15 грн. на дитину на день. Усі ми розуміємо, що нагодувати дитину на 15 грн. неможливо, тому другим етапом, як мені здається, має бути хоча б мінімальне фінансування з боку батьків. Якщо ми хочемо, щоби діти харчувалися відповідно до своїх потреб, більше грошей від держави ми чекати не можемо», — зазначила М. Гуліч.

Підписуйтеся на нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.org.ua