Харчові отруєння та харчові інфекції: як запобігти?

21 серпня 2018 о 10:44
10652

Харчові отруєння та інфекційні захворювання, такі як ботулізм, сальмонельоз, дизентерія, ешерихіоз, — усі ці небезпечні хвороби і стани об’єднує те, що до організму людини бактерії-збудники найчастіше потрапляють із зіпсованими та неякісними харчовими продуктами, зараженою водою, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України зібрало інформацію про найпоширеніші причини харчових отруєнь та профілактику небезпечних хвороб і станів.

1. Ботулізм

Ботулізм — харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків.

Збудник ботулізму — бактерія Clostridium botulinum. Інфікування відбувається через харчові продукти.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі.

Симптоми ботулізму: порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети, сильно виражена сухість у роті, важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає), підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення, короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишечнику (здуття живота, запор), ураження м’язів шиї та кінцівок.

Профілактика ботулізму:

  • ретельно мити руки, продукти і посуд;
  • при консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100 °С 5 хв), після чого простерилізувати консерви при температурі 100 °С — не менше 40–60 хв з подальшою їх герметичною упаковкою;
  • найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту цієї банки;
  • рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню та внутрішню поверхні;
  • гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах;
  • не купувати і не вживати продуктів харчування, виготовлених у домашніх умовах (консерви, в’ялену, копчену, солону рибу тощо) в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

2. Сальмонельоз

Сальмонельоз — гостре інфекційне захворювання, що вражає шлунково-кишковий тракт та інші внутрішні органи.

Збудник сальмонельозу — бактерія Salmonella. Інфікування відбувається через продукти харчування, першочергова роль належить м’ясо-молочним та рибним продуктам.

Симптоми сальмонельозу можуть бути різними, але зазвичай у перші години хвороби спостерігається легке нездужання, яке супроводжується здуттям живота. Потім різко наростає температура тіла, з’являється запаморочення, біль у скронях, ломота. Ознаки інтоксикації сягають максимуму на другу добу. В цей же час з’являються ознаки гастроентериту: біль у животі, блювання з наявними в ньому залишками їжі. Далі блювотні маси стають зеленими та водянистими. Пізніше приєднується діарея. Швидко наростає зневоднення організму.

Профілактика сальмонельозу:

  • обов’язково ретельно мити руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням;
  • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
  • вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
  • використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад пастеризоване молоко;
  • мити та обдавати окропом фрукти й овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді.

3. Дизентерія

Дизентерія — бактеріальна інфекція, яка передається від хворої людини до здорової.

Збудник дизентерії — бактерія Shigella dysenteriae. Найчастіша причина дизентерії — порушення правил особистої гігієни та вимог санітарного законодавства.

Симптоми дизентерії проявляються у вигляді діареї та загальної інтоксикації організму.

Профілактика дизентерії:

  • ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі та її приготуванням;
  • не купувати продуктів харчування у сумнівних місцях, де їхня якість і свіжість не перевіряється, а самі продавці працюють без медичних оглядів;
  • перед вживанням молока та молочних продуктів, які ви придбали на фермерських ринках, обов’язково проведіть термічну обробку;
  • не допускайте споживання продуктів сумнівної якості та із закінченим терміном зберігання;
  • для пиття і приготування їжі використовувати лише питну воду у пляшках або воду з централізованих джерел водопостачання;
  • при децентралізованому водопостачанні (криниці) воду перед вживанням кип’ятити;
  • ретельно мити овочі та фрукти проточною водою, для споживання дітьми — обдавати окропом;
  • при виявленні симптомів хвороби не займатися самолікуванням, а негайно звернутися за допомогою до лікувально-профілактичних закладів.

4. Ешерихіоз

Ешерихіоз — інфекційне захворювання, яке часто називають хворобою мандрівників, оскільки нерідко хворіють люди, які виїхали у відрядження чи на відпочинок у країни з тропічним кліматом. Кліматичні умови спричиняють виникнення вираженої лихоманки з ознобом та інтоксикаційними симптомами, але захворіти на ешерихіоз можна і в Україні, вживаючи неякісні продукти.

Збудник ешерихіозу — бактерія Escherichia coli.

Симптоматика і перебіг ешерихіозу залежать від виду збудника. Зазвичай ешерихіоз починається поступово і проявляється нудотою, блюванням (до 3 разів на добу), слабкістю і спастичним болем у животі.

Профілактика ешерихіозу:

  • не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі лише свіжі харчові продукти;
  • при транспортуванні та зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
  • не купувати харчових продуктів у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • уникати контактів з людьми, які мають ознаки інфекційного захворювання.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua