Харчові отруєння та інфекційні захворювання, такі як ботулізм, сальмонельоз, дизентерія, ешерихіоз, — усі ці небезпечні хвороби і стани об’єднує те, що до організму людини бактерії-збудники найчастіше потрапляють із зіпсованими та неякісними харчовими продуктами, зараженою водою, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України зібрало інформацію про найпоширеніші причини харчових отруєнь та профілактику небезпечних хвороб і станів.
1. Ботулізм
Ботулізм — харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків.
Збудник ботулізму — бактерія Clostridium botulinum. Інфікування відбувається через харчові продукти.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі.
Симптоми ботулізму: порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети, сильно виражена сухість у роті, важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає), підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення, короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишечнику (здуття живота, запор), ураження м’язів шиї та кінцівок.
Профілактика ботулізму:
- ретельно мити руки, продукти і посуд;
- при консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100 °С 5 хв), після чого простерилізувати консерви при температурі 100 °С — не менше 40–60 хв з подальшою їх герметичною упаковкою;
- найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту цієї банки;
- рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню та внутрішню поверхні;
- гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах;
- не купувати і не вживати продуктів харчування, виготовлених у домашніх умовах (консерви, в’ялену, копчену, солону рибу тощо) в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.
2. Сальмонельоз
Сальмонельоз — гостре інфекційне захворювання, що вражає шлунково-кишковий тракт та інші внутрішні органи.
Збудник сальмонельозу — бактерія Salmonella. Інфікування відбувається через продукти харчування, першочергова роль належить м’ясо-молочним та рибним продуктам.
Симптоми сальмонельозу можуть бути різними, але зазвичай у перші години хвороби спостерігається легке нездужання, яке супроводжується здуттям живота. Потім різко наростає температура тіла, з’являється запаморочення, біль у скронях, ломота. Ознаки інтоксикації сягають максимуму на другу добу. В цей же час з’являються ознаки гастроентериту: біль у животі, блювання з наявними в ньому залишками їжі. Далі блювотні маси стають зеленими та водянистими. Пізніше приєднується діарея. Швидко наростає зневоднення організму.
Профілактика сальмонельозу:
- обов’язково ретельно мити руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням;
- використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
- вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
- використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад пастеризоване молоко;
- мити та обдавати окропом фрукти й овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді.
3. Дизентерія
Дизентерія — бактеріальна інфекція, яка передається від хворої людини до здорової.
Збудник дизентерії — бактерія Shigella dysenteriae. Найчастіша причина дизентерії — порушення правил особистої гігієни та вимог санітарного законодавства.
Симптоми дизентерії проявляються у вигляді діареї та загальної інтоксикації організму.
Профілактика дизентерії:
- ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі та її приготуванням;
- не купувати продуктів харчування у сумнівних місцях, де їхня якість і свіжість не перевіряється, а самі продавці працюють без медичних оглядів;
- перед вживанням молока та молочних продуктів, які ви придбали на фермерських ринках, обов’язково проведіть термічну обробку;
- не допускайте споживання продуктів сумнівної якості та із закінченим терміном зберігання;
- для пиття і приготування їжі використовувати лише питну воду у пляшках або воду з централізованих джерел водопостачання;
- при децентралізованому водопостачанні (криниці) воду перед вживанням кип’ятити;
- ретельно мити овочі та фрукти проточною водою, для споживання дітьми — обдавати окропом;
- при виявленні симптомів хвороби не займатися самолікуванням, а негайно звернутися за допомогою до лікувально-профілактичних закладів.
4. Ешерихіоз
Ешерихіоз — інфекційне захворювання, яке часто називають хворобою мандрівників, оскільки нерідко хворіють люди, які виїхали у відрядження чи на відпочинок у країни з тропічним кліматом. Кліматичні умови спричиняють виникнення вираженої лихоманки з ознобом та інтоксикаційними симптомами, але захворіти на ешерихіоз можна і в Україні, вживаючи неякісні продукти.
Збудник ешерихіозу — бактерія Escherichia coli.
Симптоматика і перебіг ешерихіозу залежать від виду збудника. Зазвичай ешерихіоз починається поступово і проявляється нудотою, блюванням (до 3 разів на добу), слабкістю і спастичним болем у животі.
Профілактика ешерихіозу:
- не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі лише свіжі харчові продукти;
- при транспортуванні та зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
- не купувати харчових продуктів у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
- уникати контактів з людьми, які мають ознаки інфекційного захворювання.
Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua