Масові харчові отруєння в Києві: у чому причина і як вберегтися

7 серпня 2018 о 11:20
926

Харчові отруєння та кишкові інфекції, пов’язані з вживанням вуличної їжі, останнім часом почастішали в Києві і становлять небезпеку громадському здоров’ю.

Оперативна інформація

Станом на 6 серпня 2018 р. згідно з оперативними даними Державної установи «Київський міський лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України», кількість захворювань на гостру кишкову інфекцію становить 93 випадки, пов’язаних із вживанням шаурми на таких локаціях: метро «Дарниця», «Річковий порт» на Поштовій площі у Подільскому районі, метро «Харківська», метро «Лісова», проспект Оболонський, 20А, — як повідомляють у Головному управлінні Держпродспоживслужби в м. Київ.

У всі торгові точки неякісні продукти поставляв один суб’єкт господарювання, що здійснював реалізацію шаурми. На сьогоднішні його діяльність припинена.

Заходи, що вживаються владою

У зв’язку з масовим отруєнням і для запобігання випадкам захворювання на гостру кишкову інфекцію Головним управлінням Держпродспоживслужби в м. Київ буде проведено моніторинг усіх торгових точок продажу вуличної їжі із залученням спеціалістів з Державної служби праці України, Головного управління Національної поліції, Управління торгівлі та побуту Департаменту промисловості та розвитку підприємництва.

Моніторинг триватиме до 15 вересня 2018 р.

При виявленні порушень санітарних правил і норм буде вжито заходів реагування та порушено кримінальні провадження.

У відомстві також повідомляють, що загалом у 2018 р. на гострі кишкові інфекції перехворів 2051 киянин, з них 49,5% — діти. І хоча рівень захворюваності на 13,8% нижчий від показників аналогічного періоду минулого року, це аж ніяк не заспокоює, адже захворюваність все одно залишається високою.

Тому для поціновувачів вуличної їжі — це сигнал, що варто утримуватися від улюблених страв, навіть якщо маєте бодай найменші сумніви щодо безпеки зберігання чи приготування продукту.

Це стосується не лише шаурми. Хот-доги, пиріжки з біляшами та інший фаст-фуд, який можна придбати в кіоску чи на вуличному ярмарку, завжди є потенційно небезпечним для здоров’я, якщо ви не впевнені, що їжа зберігалася та готувалася в необхідних умовах. Передусім це спричинено м’ясом і різноманітними соусами на основі майонезу.

Коментар МОЗ України

У МОЗ України, у свою чергу, пояснюють, чому кількість харчових отруєнь у спеку збільшується, та надають рекомендації, як уникнути кишкової інфекції.

Адже спека створює ідеальні умови для поширення збудників, що викликають захворювання на кишкові інфекції. До організму ці збудники найчастіше потрапляють із зіпсованими та неякісними харчовими продуктами та через брудні руки.

Основні причини гострих кишкових інфекцій

  • Елементарне недотримання правил особистої гігієни.
  • Недотримання технології приготування страв.
  • Недотримання умов і термінів зберігання сировини та готових страв.
  • Вживання неякісних харчових продуктів, які містять збудник захворювання, тощо.

Як уникнути кишкової інфекції, купуючи готову їжу

  • Не купуйте харчові продукти чи готові страви у місцях несанкціонованої торгівлі.
  • Не купуйте страви, навіть якщо маєте найменші сумніви щодо безпеки зберігання чи приготування продукту.
  • У магазині кладіть готові страви до кошика вже після інших продуктів, які ви хочете придбати. Так вони якнайдовше залишатимуться охолодженими.
  • Не залишайте готову їжу на столі довше ніж на дві години. У жодному разі не зберігайте їжу, яка залишилася після пікніка.
  • Ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету.

Профілактика кишкових інфекцій: базові правила

Щоб уникнути гострих кишкових інфекцій, дотримуйтеся простих правил.

Особиста гігієна — понад усе

Ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету.

Чистота на кухні

  • Мийте і тримайте у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі.
  • Користуйтеся індивідуальним посудом.
  • Не допускайте комах і тварин до приміщень, де готуєте їжу та зберігаються харчові продукти.
  • Регулярно мийте й обдавайте окропом дитячий посуд та іграшки.

Готування

  • Для обробки сирих продуктів використовуйте окремі кухонні прилади (ножі, дошки для готування тощо).
  • Окремо готуйте і зберігайте сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо).
  • Добре проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу.
  • Використовуйте харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад пастеризоване молоко.
  • Мийте та обдавайте окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді.
  • Не вживайте продукти з вичерпаним терміном придатності, використовуйте для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти.
  • Не давайте маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо.

Зберігання продуктів

  • Дотримуйтесь відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишайте приготовані харчові продукти при кімнатній температурі більше ніж на 2 год).
  • При транспортуванні та зберіганні харчових продуктів використовуйте чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо).

Чиста вода

  • Використовуйте безпечну воду, не пийте води з неперевірених джерел.
  • Вживайте бутильовану воду або охолоджену кип’ячену воду.
  • Не купайтеся в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникайте заковтування води під час купання.

Своєчасна медична допомога

При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) необхідно одразу звертатися до лікаря. Самолікування може призвести до значних ускладнень.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua, kiev.dpss.gov.ua