Отруєння грибами: як їх уникнути

26 липня 2018 о 12:54
1655

Отруєння грибами — досить поширена проблема в літньо-осінній період.

3/4 усіх грибів в Україні — неїстівні

Важливо пам’ятати, що з 2 тис. видів грибів, які зростають в Україні, їстівними вважають щонайбільше 500. Тобто ¾ усіх грибів неїстівні. Нагадуємо прості правила, які допоможуть уникнути отруєння грибами, а також розказуємо, що робити, якщо є підозра на таке отруєння.

Як уникнути отруєння грибами: профілактика

1. Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощуються штучно і підлягають контролю.

2. Не купуйте гриби на стихійних ринках.

3. Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви — відмовтеся від їх споживання.

4. Збирайте лише добре відомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.

5. Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.

6. Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають у себе отруйні речовини, у тому числі важкі метали.

7. Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і підвищуючи концентрацію токсинів.

8. Ніколи не куштуйте сирих грибів.

9. Удома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.

10. Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

11. Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.

12. Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Кому не можна їсти грибів

Навіть якщо ви впевнені в якості та безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:

  • жінкам у період вагітності та грудного вигодовування;
  • дітям віком до 12 років;
  • людям літнього віку.

Симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є:

  • нудота, блювання;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • поява галюцинацій та марення.

Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів — негайно викликайте лікаря!

Перша допомога при отруєнні грибами

Найголовніше — терміново телефонуйте «103».

Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найнижча ефективна доза активованого вугілля — 0,5 г/кг маси тіла).

До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтеся постільного режиму і пийте багато рідини — води, підсоленої води чи прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.

Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів.

У жодному разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся «перечекати» — це може бути смертельно небезпечно.

Залишки грибів або грибних страв обов’язково необхідно зберегти, оскільки їх лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами http://moz.gov.ua