Ботулізм продовжує забирати життя українців. Як повідомили 17 липня 2018 р. у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України, минулого тижня зафіксований п’ятий з початку року летальний випадок ботулізму — у Запорізькій області.
Хворий не звертався за медичною допомогою
Чоловік 1975 р. народження помер вдома, за медичною допомогою він не звертався. Діагноз встановлено посмертно на підставі лабораторного підтвердження. Вірогідне джерело ботулізму — неякісна в’ялена риба домашнього приготування.
Станом на 16 липня 2018 р. в Україні зареєстровано 58 випадків ботулізму, внаслідок яких захворіли 65 людей, 5 із них померли.
Отримання сироваток та локалізація осередку захворювання
МОЗ України нагадує керівникам структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних адміністрацій про порядок отримання протиботулінічної сироватки та дії органів місцевого самоврядування щодо локалізації осередку отруєння та недопущення поширення харчового отруєння:
- керівник закладу охорони здоров’я або за його відсутності лікуючий лікар або черговий лікар в разі виявлення в особи ймовірного та/або підтвердженого випадку ботулізму невідкладно, впродовж 15 хв, інформує відповідальну особу Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ України;
- отримати протиботулінічну сироватку (антитоксин) можна зі спеціалізованого складу ДП «Укрвакцина МОЗ України». Введення протиботулінічної сироватки передбачено серед іншого в курсі лікування, при встановленні імовірного та/або підвердженого діагнозу ботулізму. Така сироватка блокує дію токсину, що потрапив до організму. Отримати сироватку можна у будь-який час (навіть у вихідні або неробочі години)! Для отримання сироватки необхідно звернутися напряму до відповідального співробітника ДП «Укрвакцина МОЗ України» (наказ МОЗ України від 13.07.2018 р. № 1311);
- обов’язково повідомити територіальні органи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів і поінформувати органи місцевого самоврядування про виявлення випадку захворювання на ботулізм та необхідність запобігти виникненню нових випадків захворювання. Місця торгівлі, громадського харчування чи виробництва харчових продуктів, де могла бути придбана чи вироблена їжа, що спричинила ботулізм, мають бути перевірені. Органи місцевого самоврядування мають вжити належних заходів щодо підозрілого та/або встановленого джерела отруєння у відповідності з вимогами чинного законодавства.
Сироватки від ботулізму є в наявності
Наразі в Україні наявні сироватки від ботулізму. Це високоякісні ліки канадського виробництва, закуплені Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) та передані Україні в якості гуманітарної допомоги. Крім того, з цього року Уряд вперше включив специфічні сироватки, серед яких протиботулінічний антитоксин, до переліку лікарських засобів і медичних виробів, що закуповуються міжнародними спеціалізованими організаціями за кошти державного бюджету 2018 р.
До уваги громадян
МОЗ України звертає увагу всіх громадян, що ботулізм — це тяжке харчове отруєння (інфекційне захворювання), зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) за неправильних умов зберігання чи транспортування продуктів харчування. Найкращий спосіб захистити своє здоров’я — утримуватися від вживання їжі, про якість якої споживачу достеменно невідомо. До факторів ризику належать споживання в’яленої, солоної та консервованої риби, консервів або виробів з м’яса, якщо вони не проходили термічну обробку перед вживанням.
Докладніше про симптоми, лікування і профілактику ботулізму
Ботулізм — це інфекційне захворювання, яке може призвести до тяжких наслідків. Водночас ботулізму у більшості випадків можна уникнути, дотримуючись простих правил харчування.
Що таке ботулізм
Ботулізм — це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.
Причини ботулізму
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування — м’яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувалися або зберігалися неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах. Це трапляється у разі недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
Значно рідше ботулізмом можна заразитися через рани, так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.
Наразі невідомі випадки ботулізму, пов’язані із уживанням свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів.
Профілактика ботулізму
Щоби вберегтися від ботулізму, уникайте споживання:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
- м’ясних та грибних консервів;
- консервів домашнього виробництва;
- якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
- якщо сумніваєтеся у якості продуктів.
Симптоми ботулізму
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі. Водночас симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Симптоми ботулізму:
- порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
- сильно виражена сухість у роті;
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
- запаморочення;
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп);
- ураження м’язів шиї та кінцівок.
Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різкого підвищення температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з’являється порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка або туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі — усі ці симптоми зумовлені ураженням ковтальних м’язів.
Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом — хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.
Лікування ботулізму
Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін).
Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua