На Буковині затвердили план протиепідемічних заходів

31 травня 2011 о 16:10
617

На Буковині затвердили план протиепідемічних заходів30 травня 2011 р. під головуванням першого заступника Чернівецької обласної державної адміністрації Георгія Галиця відбулося засідання надзвичайної протиепідемічної комісії при обласній державній адміністрації. На засіданні йшлося про дотримання санітарно-протиепідемічних вимог на об’єктах підвищеного епідризику, в оздоровчих закладах області та на трасах туризму, стан захворюваності та здійснення профілактики гострих кишкових захворювань, у тому числі холери. Розглянуто також готовність лікувально-профілактичних закладів регіону до роботи в умовах підвищеної захворюваності на гострі кишкові інфекції, особливо небезпечні інфекції.

Як відзначила в.о. Головного державного санітарного лікаря області Наталія Гопко, за 4 міс нинішнього року порівняно з аналогічним періодом минулого кількість гострих кишкових інфекцій знизилася на 15,5%. Епідемічна ситуація щодо холери в області благополучна. З червня здійснюватиметься лабораторний моніторинг води відкритих водоймищ та дослідження матеріалу від хворих на гострі кишкові інфекції.

Однак, як було зауважено, ситуація потребує подальшого контролю, оскільки в літній період існує загроза щодо розповсюдження інфекційних захворювань, пов’язаних із водним фактором, недоброякісними харчовими продуктами, які реалізуються на стихійних ринках, приринкових територіях та вздовж автотрас. Зокрема, особливу увагу слід звернути на забезпечення населення якісною питною водою, підвезення води, належного стану каналізаційно-очисних споруд, а також посилити контроль за об’єктами, які займаються переробкою і виготовленням харчової продукції.

Під час засідання комісії також йшлося про забезпечення належної якості харчування дітей у закладах оздоровлення та відпочинку. Г. Галиць наголосив, що головне завдання обласної влади — здійснення медичного забезпечення та належного санітарно-епідеміологічного нагляду під час організованого оздоровлення дітей. Обласною санепідстанцією запропоновано виключити з меню дитячих закладів морозиво, йогурти та кефір, оскільки ці продукти харчування не проходять термічної обробки, тому можуть спровокувати кишкові інфекції та містять консерванти, які становлять загрозу для здоров’я дітей. За словами першого заступника глави облдержадміністрації, відсутність цих продуктів не позначиться на якості харчування, проте вдасться убезпечити дітей від можливих масових отруєнь. Також посадовець акцентував увагу присутніх на виконанні переліку необхідних організаційних заходів, спрямованих на забезпечення належного перебування дітей у закладах літнього відпочинку. «Ми маємо достатньо часу, аби звести до мінімуму ризики перебування дітей у закладах відпочинку та оздоровлення», — підсумував Г. Галиць. У питаннях організації та проведення оздоровлення і відпочинку немає дрібниць, починаючи з підготовки закладу до роботи влітку і закінчуючи режимом дня, організацією і дотриманням режимних моментів, організацією харчування, рухового режиму, суворим дотриманням протиепідемічних вимог.

За результатами засідання затверджено Комплексний план заходів з профілактики гострих кишкових інфекцій на 2011–2015 роки на території Чернівецької області.

За матеріалами www.oda.cv.ua
© Alexsol/Dreamstime.com/Dreamstock.ru