Після успішного пілотного проекту, наприкінці квітня 2018 р. у Києві розпочалася основна частина всеукраїнського освітнього проекту «Здорове харчування для дітей», присвячена Тарілці здорового харчування. До завершення шкільного року планується охопити 30 класів київських шкіл, тобто близько 1000 школярів. Заходи проводяться за підтримки мережі однієї з приватних клінік.
Хто бере участь
Як повідомляють у Центрі громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України, першими пройшли навчання учні 3-В класу Навчально-виховного комплексу № 209 «Сузір’я» та учні 7-Б класу Першої Русанівської школи № 182. Школярам програма сподобалася, адже вона базується на активній взаємодії ведучих та учасників і передбачає ігровий формат роботи. Також учні за бажанням можуть взяти участь у підготовці домашнього завдання — створити власну творчу Тарілку здорового харчування. Проект позитивно сприйняли вчителі, адже він є практичним втіленням знань, що входять до шкільної програми, а також батьки, оскільки проект мотивує дітей до правильного харчування у ігровій, ненав’язливій формі.
Мета проекту
Мета проекту — підвищення рівня обізнаності школярів щодо засад здорового харчування та мотивація дітей і батьків до здорового способу життя. Матеріали проекту узгоджені та рекомендовані до використання Асоціацією дієтологів України та Центром громадського здоров’я МОЗ України.
Коментарі фахівців
«Наше завдання — ознайомити з Тарілкою здорового харчування кожну українську родину. Я б хотіла, щоб зображення Тарілки з’явилося на кожному холодильнику країни, щоб кожна сім’я поступово впроваджувала принципи здорового харчування у своє життя, — розповіла Ольга Ільюхіна, автор проекту «Здорове харчування для дітей». — Також разом з Асоціацією дієтологів України та мережею приватної клініки ми розробили Світлофор здорового харчування, який у максимально доступній формі показує дітям і дорослим, які продукти варто вживати часто (зелений), деколи (жовтий) або дуже рідко (червоний)».
«Доведено, що здоров’я людини на 80% залежить від чинників навколишнього середовища та раціону харчування, інші 20% зумовлені генетичною складовою, — пояснила Тетяна Поліщук, педіатр, дитячий гастроентеролог приватної клініки, яка бере участь у проекті. — Відтак, дуже важливо сформувати у дитини звичку до здорового раціону харчування, навчити любити та свідомо обирати ті продукти, що підвищать опірність організму до інфекцій, стресів. Проект «Здорове харчування для дітей» дозволяє зробити це в ігровій формі, доступній та цікавій дітям».
«Ми раді, що наші спільні з партнерами напрацювання національних рекомендацій зі здорового харчування і Тарілки здорового харчування стали основою освітнього проекту «Здорове харчування для дітей». Саме таке практичне втілення національних рекомендацій в ігровій та інтерактивній формі дозволить і дітям, і їхнім батькам виробити корисні звички і бути здоровішими», — зазначив Владислав Збанацький, заступник генерального директора Центру громадського здоров’я.
Реєстрація для участі у проекті
Після оголошення про старт проекту для участі у майбутніх заходах вже зареєструвалися 207 шкіл і 6154 дитини з усієї України. Автори проекту запрошують до співпраці партнерів — соціально відповідальні компанії, які готові підтримати проект і посприяти поширенню корисних знань серед школярів, вчителів і батьків.
Зареєструватися на заходи проекту можуть вчителі та батьки за 2 хв за посиланням.
Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.org.ua