Щоб Великий піст та Великдень були во благо…

22 квітня 2011 о 17:48
681

Щоб Великий піст та Великдень були во благо…В останні дні Великого посту, після якого християни почнуть святкування Великодня, дієтологи попереджають про небезпеку, що може виникнути під час різкої зміни харчового раціону.

Для всіх людей, які сповідують піст, існують одні й ті ж вимоги: в жодному разі не можна нехтувати рекомендаціями щодо харчування під час виходу із посту. Важливе значення такі рекомендації мають для осіб із хронічними захворюваннями серцево-судинної, дихальної, травної, ендокринної та сечовидільної систем, виникнення та перебіг яких мають безсумнівний зв’язок із харчуванням.

Надмірне споживання їжі тваринного походження, наявної у великій кількості на святкових столах у кожній українській родині, разом із вживанням алкоголю може спричинити різке погіршення стану здоров’я, зумовити загострення існуючих хронічних хвороб та викликати ускладнення.

Навіть здорові люди часто провокують розлади функціонального стану організму стрімкою зміною раціону харчування після закінчення посту. Тому помірне, поступове і зважене розширення набору продуктів та їх кількості необхідне всім, без винятку.

Запобігти наслідкам виходу з посту може дотримання таких правил:

1. Кількість їжі, яка споживається за святковим столом, не повинна бути надмірною. Краще за все припинити їсти, коли ще лишається невеличке відчуття голоду. Не слід намагатися з’їсти більше за допомогою лікарських засобів. Останні здатні лише частково поліпшити перетравлення їжі та не можуть запобігти розвитку наслідків переїдання. Поступове збільшення кількості їжі зумовлене необхідністю відновлення належного рівня продукції ферментів, який суттєво знижується під час посту завдяки обмеженню кількості їжі та виключенню продуктів тваринного походження.

2. Вживання їжі тваринного походження за святковим столом має бути обмеженим, не слід вживати понад 150–200 г м’яса (особ­ливо жирного — свинини та баранини), більше одного яйця та багато соусів (в тому числі майонезу), які містять велику кількість жирів тваринного походження.

3. Свідомий та розумний вибір безпечних і корисних продуктів за святковим столом включає переважно рибу й продукти рослинного походження — фрукти, овочі та злакові продукти. Рослинна їжа, окрім вмісту корисних мікроелементів та вітамінів, містить харчові волокна, належна кількість яких забезпечує повноцінну роботу органів травлення та запобігає розвитку багатьох небезпечних захворювань.

4. Особлива обережність необхідна у вживанні алкоголю. Адже отруєння алкоголем займає перше місце серед причин госпіталізації у святкові дні разом із підвищеним травматизмом, випадки якого також пов’язані з алкогольним сп’янінням. Алкоголь взагалі не можна вживати без їжі, його кількість після посту слід зменшити у 2–3 рази порівняно із звичайною.

5. Вихід з посту потребує максимальної обережності у вразливих категорій населення, до яких належать діти, підлітки, особи похилого віку та пацієнти із вищезазначеними хронічними хворобами внутрішніх органів. Цим людям взагалі слід утриматися від вживання їжі тваринного походження, а тим більше від алкоголю, протягом перших днів. Введення риби та м’ясних продуктів до пісних страв, що стали звичними, має відбуватися дуже повільно й базуватися на відсутності неприйняття тих чи інших продуктів харчування.

Наведені 5 правил не можна вважати вичерпними та універсальними для всіх. Кожна людина знає свій організм, як ніхто інший. Однак за наявності у вас хронічних захворювань варто обговорити з вашим лікарем особливості харчування після закінчення дотримання пісної дієти. Харчування здатне принести суттєву користь та, водночас, завдати шкоди. Достатня і збалансована дієта вкрай необхідна всім людям для збереження здоров’я та запобігання таким небезпечним хворобам, як атеросклероз, інфаркт, інсульт, цукровий діабет, злоякісні пухлини тощо. Знати про це та формувати свій раціон із розумними обмеженнями необхідно для підтримання якісного і тривалого життя.

За матеріалами www.moz.gov.ua
© Evgenyb/Dreamstime.com/Dreamstock.ru