У Києві — 2 випадки ботулізму?

15 вересня 2016 о 17:51
722
Спеціальності :

У Києві — 2 випадки ботулізму?За інформацією ДЗ «Український центр з контролю та моніторингу Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України» 1 вересня 2016 р. зареєстровано 2 випадки підозри захворювання на ботулізм у Києві.

Одному пацієнту ввели протиботулічну сироватку в реанімаційному відділенні 1 вересня 2016 р., динаміка стану здоров’я — позитивна. Інший пацієнт самовільно покинув лікувальний заклад 3 вересня 2016 р. Наразі його місце перебування невідоме.

За інформацією ДУ «Київський міський лабораторний центр МОЗ України», при лабораторному дослідженні крові, сечі та промивних вод зі шлунка хворих (реакції нейтралізації на білих мишах) ботулотоксину не виявлено.

За результатами розслідування, проведеного ДУ «Київський міський лабораторний центр МОЗ України», встановлено, що захворювання пов’язано зі вживанням м’ясних консервів (курячої тушонки), придбаних у супермаркеті.

Для продовження розслідування випадку, пов’язаного зі споживанням харчових продуктів, та відповідного реагування ДУ «Київський міський лабораторний центр МОЗ України» направлено відповідний лист до територіального органу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, що реалізує державну політику щодо безпеки та окремих показників якості харчових продуктів, санітарного законодавства та державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів у Києві.

Ботулізм — хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується тяжким ураженням центральної та вегетативної нервової системи.

Збудник (Clostridium botulinum) широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 год і гинуть при 120 °С через 30 хв). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут — ботулотоксин.

Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу. Протягом останніх років у виникненні ботулізму не останню роль відіграють консервовані в домашніх умовах гриби.

У жодному разі не можна вживати в їжу м’ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута чи деформована.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами http://www.moz.gov.ua