Зв’язок ожиріння та інсулінорезистентності з рівнем вітаміну D у пацієнтів з цукровим діабетом 2-го типу

February 5, 2025
427
УДК:  616-056.52+616.379-008.64
Resume

Мета: оцінити вираженість недостатності або дефіциту вітаміну D при різних ступенях ожиріння, за наявності або відсутності інсулінорезистентності у пацієнтів з цукровим діабетом (ЦД) 2-го типу.

Об’єкт і методи дослідження. У дослідження включено 148 пацієнтів із ЦД 2-го типу у стані компенсації (рівень глікованого гемоглобіну <7,5%), які поділені на зіставні за статтю і віком групи відповідно до індексу маси тіла: норма, надмірність маси тіла, ожиріння 1-го, 2-го або 3-го ступеня. Визначення рівня забезпеченості вітаміном D здійснювали за допомогою хемілюмінісцентного імуноаналізу.

Результати. Виявили статистично значуще зниження рівня 25-гідроксивітаміну D у міру підвищення індексу маси тіла, ці показники були достовірно обернено пропорційні, й гірші показники 25-гідроксивітаміну D у пацієнтів із синдромом інсулінорезистентності.

Висновок. З урахуванням незадовільної забезпеченості вітаміном D пацієнтів із ЦД 2-го типу в українській популяції, можна рекомендувати профілактичні і лікувальні заходи з нормалізації концентрації 25-гідроксивітаміну D, що потенційно зумовить позитивний ефект на відновлення чутливості до інсуліну. Зменшення маси тіла пацієнтами із ЦД 2-го типу також сприятиме покращенню забезпечення організму вітаміном D.

Вступ

На сьогодні близько 37% світової популяції має ожиріння або надмірну масу тіла. З них — 14% дітей та підлітків. Кількість людей з ожирінням та надмірною масою тіла з 1980 р. збільшилася на 27,5% серед дорослих і 47,1% — серед дітей. Пацієнти з ожирінням частіше, ніж люди з нормальною масою тіла, скаржаться на те, що стрес значимо впливає на їхнє фізичне здоров’я. Крім того, за рядом механізмів стрес підвищує ризик мати надмірну масу тіла [1]. Надмірна маса тіла тісно пов’язана із синдромом інсулінорезистентності.

Враховуючи пошук зв’язків розповсюдженого наразі D-дефіциту на вуглеводний обмін, стан інсулінорезистентності, низка авторів досліджувала це питання. Вивчали зниження індексу інсулінорезистентності НОМА, маси тіла у дорослих і дітей, глікемічні показники у пацієнтів із цукровим діабетом (ЦД) [2, 3]. Дані учених були супереч­ливими. Адже в низці досліджень не отримали позитивного ефекту від вживання вітаміну D на глікемічні показники [4]. У той самий час інші дослідження демонстрували ефективний вплив вітаміну D на масу тіла пацієнтів [5].

Мета дослідження: оцінити вираженість недостатності або дефіциту вітаміну D при різних ступенях ожиріння за наявності або відсутності інсулінорезистентності у пацієнтів із ЦД 2-го типу.

Об’єкт і методи дослідження

У дослідження було включено 148 пацієнтів із ЦД 2-го типу у стані компенсації (рівень глікованого гемоглобіну <7,5%), які поділені на зіставні за статтю і віком групи відповідно до індексу маси тіла (ІМТ): норма — 18,5–24,9, надмірна маса тіла — 25–29,9, ожиріння 1-го ступеня — 30–34,9, ожиріння 2-го ступеня — 35–39,9, ожиріння 3-го ступеня — ≥40 кг/м2.

ІМТ розраховували за формулою:

ІМТ = маса тіла (кг) / зріст22).

Також у пацієнтів вимірювали індекс інсулінорезистентності НОМА лабораторним методом. Індекс НОМА рахували за формулою:

НОМА індекс = глюкоза (венозна кров) · інсулін / 22,5.

Визначення інсуліну проводили імунохемілюмінісцентним методом на мікрочастинках, визначення глюкози венозної крові — колориметричним методом.

Визначення рівня забезпеченості вітаміном D здійс­нювали за допомогою лабораторного тесту «25-гідроксикальциферол», який виконували методом CLIA, хемілюмінісцентного імуноаналізу.

Результати та їх обговорення

У табл. 1 представлено медіанне значення (Ме) та міжквартильний інтервал (QI–QIII) показника у випадку закону розподілу, відмінного від нормального (перевірку на нормальність проводили за критерієм Шапіро — Уїлка).

Таблиця 1. Середній рівень 25-гідроксивітаміну D залежно від ІМТ пацієнтів із ЦД 2-го типу

Показник Середній рівень вітаміну D, Мe (QI–QIII) р
ІМТ, кг/м2 1 (n=29) 21,22 (15,94–25,30)5 <0,001
2 (n=24) 23,56 (17,45–29,25)4, 5
3 (n=43) 22,4 (16,60–28,08)4, 5
4 (n=24) 14,43 (12,60–18,38)2, 3
5 (n=28) 13,33 (10,58–14,90)1, 2, 3
Для порівняння використано критерій Крускала — Уолліса, постеріорні порівняння проводили за критерієм Данна: 1відмінність від групи 1 статистично значуща, p<0,05; 2відмінність від групи 2 статистично значуща, p<0,05; 3відмінність від групи 3 статистично значуща, p<0,05; 4відмінність від групи 4 статистично значуща, p<0,05; 5відмінність від групи 5 статистично значуща, p<0,05.

Виявили статистично значуще зниження рівня 25-гідроксивітаміну D у міру підвищення ІМТ, тобто ці показники були достовірно обернено пропорційні.

За індексом НОМА пацієнтів поділили на тих, які не мають інсулінорезистентності (індекс НОМА <2,5, 1-ша група), і тих, хто має синдром інсулінорезистентності (індекс НОМА ≥2,5, 2-га група) (табл. 2).

Таблиця 2. Середній рівень 25-гідроксивітаміну D залежно від індексу НОМА у пацієнтів із ЦД 2-го типу

Показник Середній рівень вітаміну D, Мe (QI–QIII) р
Індекс НОМА 1-ша група (n=41) 25,66 (22,09–40,71) 0,037
2-га група (n=107) 17,9 (11,40–27,52)
Для порівняння використано критерій Манна — Уїтні. Відмінність між групами статистично значуща; p<0,05.

При проведенні аналізу з’ясовано, що, на відміну від результатів низки вчених, у пацієнтів з ЦД 2-го типу відзначається обернений зв’язок між ІМТ і рівнем забезпеченості вітаміном D, а також гірші показники 25-гідроксивітаміну D у пацієнтів із синдромом інсулінорезистентності. У літературних джерелах ми зустрічали висновок «про відсутність доказів того, що добавки вітаміну D чинять сприят­ливий вплив на периферичну чутливість до інсуліну» [2, 6]. Таке розходження в результатах можна пояснити різницею у виборках пацієнтів, перш за все недостатньою кількістю хворих у дослідженнях (50–60 пацієнтів). Необхідні більш масштабні клінічні дослідження для вивчення зв’язку між вітаміном D і інсулінорезистентністю у пацієнтів як із переддіабетом, так і ЦД 2-го типу [7].

Висновок

Встановлено достовірний обернений зв’язок між рівнем забезпеченості вітаміном D пацієнтів із ЦД 2-го типу і синдромом інсулінорезистентності, а також зниження середнього рівня 25-гідроксивітаміну D у крові пацієнтів з ЦД 2-го типу у міру підвищення ІМТ. З урахуванням незадовільної забезпеченості вітаміном D пацієнтів з ЦД 2-го типу в українській популяції можна рекомендувати профілактичні і лікувальні заходи з нормалізації концентрації 25-гідроксивітаміну D, що потенційно зумовить позитивний ефект на відновлення чутливості до інсуліну. Зменшення маси тіла у пацієнтів із ЦД 2-го типу також сприятиме покращенню забезпечення організму вітаміном D.

Список використаної літератури

  • 1. http://www.healthdata.org.
  • 2. Zhu L., Li S., Zhong L. et al. (2024) Optimal vitamin D supplement dosage for improving insulin resistance in children and adolescents with overweight/obesity: a systematic review and network meta-analysis. Eur. J. Nutr., 63(3): 763–775. doi: 10.1007/s00394-023-03301-x.
  • 3. Gou H., Wang Y., Liu Y. et al. (2023) Efficacy of vitamin D supplementation on child and adolescent overweight/obesity: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Eur. J. Pediatr., 182(1): 255–264. doi: 10.1007/s00431-022-04673-8.
  • 4. Poolsup N., Suksomboon N., Plordplong N. (2016) Effect of vitamin D supplementation on insulin resistance and glycaemic control in prediabetes: a systematic review and meta-analysis. Diabet Med., 33(3): 290–299. doi: 10.1111/dme.12893.
  • 5. Mirhosseini N., Vatanparast H., Mazidi M., Kimball S.M. (2017) The Effect of Improved Serum 25-Hydroxyvitamin D Status on Glycemic Control in Diabetic Patients: A Meta-Analysis. J. Clin. Endocrinol. Metab., 102(9): 3097–3110. doi: 10.1210/jc.2017-01024.
  • 6. Pramono A., Jocken J.W.E., Blaak E.E., van Baak M.A. (2020) The Effect of Vitamin D Supplementation on Insulin Sensitivity: A Systematic Review and Meta-analysis. Diabetes Care, 43(7): 1659–1669. doi: 10.2337/dc19-2265
  • 7. Yu L., Zhai Y., Shen S. (2020) Association between vitamin D and prediabetes: A PRISMA-compliant meta-analysis. Medicine (Baltimore), 99(8): e19034. doi: 10.1097/MD.0000000000019034.
Інформація про автора:

Бобрик Марина Іванівна — кандидатка медичних наук, доцентка кафедри ендокринології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, Київ, Україна. E-mail: 101mib@gmail.com. orcid.org/0000-0002-7477-213X.

Комісаренко Юлія Ігорівна — докторка медичних наук, професорка, завіду­вачка кафедри ендокринології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, Київ, Україна.

Information about the author:

Bobryk Maryna I. — Candidate of Medical Sciences, Associate Professor of the Endocrinology Department of the Bogomolets National Medical University, Kyiv, Ukraine. E-mail: 101mib@gmail.com. orcid.org/0000-0002-7477-213X.

Komisarenko Yulia I. — Doctor of Medical Sciences, Professor, Head of the Endocrinology Department of the Bogomolets National Medical University, Kyiv, Ukraine.

Надійшла до редакції/Received: 24.01.2025
Прийнято до друку/Accepted: 03.02.2025