У Запоріжжі зафіксовано спалах сальмонельозу — до місцевої лікарні госпіталізовано 12 осіб із цим діагнозом. Про це повідомляють у Центрі громадського здоров’я МОЗ України та зазначають, що причини спалаху зараз з’ясовують — триває дослідження харчових продуктів, питної та стічної води. Станом на 22 травня 2020 р. організовано збір епіданамнезу серед госпіталізованих хворих. Також опитують і обстежують контактних осіб. Організовано заключну дезінфекцію у вогнищі за місцем проживання людей, які захворіли. Протиепідемічні заходи тривають. За кілька днів до госпіталізації всі потерпілі харчувалися в одному буфеті.
Гострі кишкові інфекції, до яких належить сальмонельоз, одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки та предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій містяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), в немитих фруктах та овочах.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури тіла, біль у животі, блювання та діарея. При перших симптомах звертайтеся до лікаря.
Щоб уберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, в якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечної їжі, купайтеся у безпечній воді.
5 кроків до безпечної їжі
Дотримуйтеся чистоти
- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
- мийте руки після відвідування туалету;
- мийте та дезінфікуйте всі поверхі та кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
- захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
Відокремлюйте сиру їжу від готової
- відокремлюйте сире м’ясо, птицю та морепродукти від інших харчових продуктів;
- для оброблення сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема, ножами і обробними дошками;
- зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими та готовими продуктами.
Ретельно готуйте їжу
- ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця та морепродукти;
- доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися за 70 °С щонайменше;
- контролюйте, щоб сік м’яса чи птиці при приготуванні був прозорим, а не рожевим;
- ретельно підігрівайте приготовану їжу.
Зберігайте їжу у безпечній температурі
- не залишайте приготовану їжу в кімнатній температурі більше ніж на 2 год;
- зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подачі до столу;
- не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
- не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
Використовуйте безпечну воду та свіжі продукти
- використовуйте чисту або очищену воду;
- обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
- ретельно мийте овочі та фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
- не вживайте продуктів, у яких закінчився термін придатності.
Віруси чи бактерії можуть потрапити у продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу — від виробника до споживача — відіграє роль у запобіганні зараженню їжі.
Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.
Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.org.ua